Megszerezte a Magyar Nemzeti Bank alapítványa a Metropolitan Egyetemet

2021. május 28. – 18:30

Másolás

Vágólapra másolva

Szövevényes céghálóban, de végül a Magyar Nemzeti Bank alapítványához került a Budapesti Metropolitan Egyetem. A METU közleménye alapján az MTI azt írja, hogy

  • a varsói CEE Equity Partners magántőkealap a Közép-Európa Alfa Vagyonkezelő Kft.-nek adta el a magánegyetemet,
  • ami annak az Optima Befektetési Zrt.-nek az érdekeltsége, amit a Pallas Athéné Alapítványok hoztak létre,
  • a Pallas Athéné Alapítványokat pedig az MNB alapította a Társadalmi Felelősségvállalás Programja és az annak keretén belül meghirdetett Közgondolkodási Program jegyében, írja a Portfolio.

A diákokhoz eljuttatott közlemény szerint a tulajdonosváltás nem érinti a mostani hallgatók képzéseit, azok változatlanul folynak tovább – ahogyan a posztján marad Dr. Tóth Ágnes elnök-vezérigazgató és Dr. Bachmann Bálint rektor is.

Az Optima célja, hogy „befektetési stratégiájának megfelelően elősegítse az intézmény további fejlődését, és nemzetközi jelentőségű felsőoktatási intézménnyé tegye az egyetemet”. Ha ismerősen hangzik a „nemzetközi jelentőségű” kifejezés, az nem véletlen: ugyanezzel a szlogennel harangozták be a Corvinus Egyetem átalakítását is, ahol az MNB 2015-től kezdve nyújtott elit közgazdasági képzéseket.

Az elmúlt hónapokban viszont megromlott az MNB vezetésének a viszonya Anthony Radevvel, a Corvinus elnökével, ami odáig fajult, hogy a Nemzeti Bank május közepén bejelentette: lezárja az együttműködését a Corvinusszal. A jelek szerint viszont a felsőoktatásból egyáltalán nem szállna ki az MNB, ennek lehet a része közvetett módon a METU megszerzése is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!