Az MNB kiszáll a Corvinusból, Radevvel balhézhattak össze Matolcsyék

2021. május 14. – 21:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank kiszáll a Corvinus Egyetemből, ahol nemzetközi szintűnek szánt elit közgazdasági képzést nyújtott az elmúlt években. A lépés mögött sajtóértesülések szerint a Corvinus erős emberével, a Csányival, Hernádival, Orbánnal is jó viszonyt ápoló Anthony Radevvel való konfliktus állhat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lezárja a Corvinusszal való együttműködését – erősítette meg az egyetem a Jelennek, hogy a jegybank kiszáll a Corvinusból. A döntés kívülről teljesen váratlan, még a közelmúltban is hosszú távú kapcsolatnak nézett ki az együttműködés, ami jelentős pénzt is hozott az egyetemnek.

Az MNB 2015-ben kötött együttműködési megállapodást az egyetemmel, így jött létre az MNB Tanszék, ami tavaly nyártól már önálló intézetként, MNB Intézet néven működött. A Nemzeti Bank corvinusos intézete nagyságrendileg évi 200-300 millió forintból működött. Az MNB kiszállása mögött a Jelen értesülései szerint Anthony Radev, az egyetem elnöke és az egyetem alapítványának kuratóriumi tagja, Palotai Dániel közötti elmérgesedett konfliktus áll, illetve általában Radev sokak által összeférhetetlennek tartott vezetési stílusa.

A bolgár származású, bolgár–német–magyar hármas állampolgárságú Radev az egész régió egyik legtapasztaltabb felső vezetői tanácsadójának számít. A pesti Közgázon végzett, később sokáig a McKinsey tanácsadó cégnél volt, és bár a nyilvánosság előtt ritkán mutatkozik, a magyar gazdasági-politikai elitben is igen befolyásos. Mint Brückner Gergő még az Indexen megjelent portréjában írta, a szókimondó közgazdászt ösztönös zseninek, különleges, kendőzetlen stílusú egyéniségnek ismerik, aki többek között Csányi Sándort és Hernádi Zsoltot tudhatja a barátai között, de időnként Orbán Viktorral is szokott ultizni.

A Jelen úgy tudja, hogy Radevvel való konfliktusa miatt távozott a Corvinusról az egyetem korábbi kancellárja, az alapítványi modellváltást levezénylő Pavlik Lívia is, aki aztán Palkovics miniszteri biztosa és a Semmelweis Egyetem kancellárja lett. A baloldali lap forrásai szerint Lánczi András rektor is részben Radev miatt nem indul újra. Az MNB Corvinusról való kivonulásáról a Jelen cikke szerint végül a jegybank elnöke, Matolcsy György döntött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!