Műemlékrongálás miatt feljelentették a biatorbágyi viadukt lebetonozóját

2022. február 5. – 08:10

Műemlékrongálás miatt feljelentették a biatorbágyi viadukt lebetonozóját

Másolás

Vágólapra másolva

Műemlék, védett kulturális javak megrongálása miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a biatorbágyi Patrióta Városvédő Közéleti Egyesület, mert véleményük szerint a Budapest–Balaton kerékpárút kivitelezése során visszafordíthatatlan kár történt a viadukt „a műemléki értékű eredeti állapotában”.

Dobi János, az egyesület alapító tagja és titkára a Telexnek azt mondta: pénteken tettek feljelentést a műemlékrongálás miatt az ügyészségen és a rendőrségen. A civilek a feljelentést Osgyányi Vilmos kőrestaurátor-szakértő 2021. december 14. napján kelt állásfoglalására alapozzák, ami szerint

„az alsó kősor élének lemetszésével, amit mindkét oldalon elvégeztek, felesleges pusztítást történt, visszafordíthatatlan kárt okoztak a műemléki értékű eredeti állapotban.” (...) „A betonozás helyett csak a kőtömbkőből történő helyreállítás, a kőtömbök restaurálása, sérüléseinek a kiegészítése vagy esetleg a sóskúti kőanyagot utánzó, úgynevezett kőutánzatos műkőöntvények készítése fogadható el.”

A Budaörsi Járási Ügyészségnek és a Budaörsi Rendőrkapitányságnak címzett feljelentésben érintett a biatorbágyi önkormányzat (mint tulajdonos), a NIF Zrt. (mint kivitelező) és a KM Építő Kft. mint alvállalkozás.

Az egyesület szerint Biatorbágy város a jelképének számító két vasúti völgyhidat (viadukt) 2021. szeptember 7. napján ideiglenes műemléki védelem alá helyezte. Számos tiltakozás, lakossági fórum és egyéb demonstráció ellenére mégis a NIF Zrt. által felügyelt Budapest–Balaton kerékpárút (BuBa) kivitelezésének részévé vált a viadukt.

Mindezek ellenére, a tervtanács döntéseit mellőzve, a tervtanácsi állásfoglalás utáni módosított változatot hagyta jóvá az önkormányzat főépítésze. E szerint – kivitelezési nehézségek miatt – a kőlábazat helyett látszóbetonból készül a korlátok lábazata a hídfőn.

„Ami a viadukton most történt, az olyan, mintha a Szabadság híd oldalát a műemlékvédelmi restaurálás helyett egyszerűen lebetonozták volna”

– jelentette ki Dobi János. Hozzátette, hogy hogy a műemléki szegély kőanyagát részben elbontották, részben vágógépekkel megfaragták. A faragott kőanyagot összefurkálták, furataiba betonvasakat vertek. Az átépítés miatt a völgyhíd eredetileg légies látványa is kárt szenved, ami elfogadhatatlan, közölte Dobi.

Forrás: Patrióta Egyesület
Forrás: Patrióta Egyesület

Megkerestük az üggyel kapcsolatban a Budapest–Balaton kerékpárút építéséért felelős Révész Máriusz kormánybiztost, aki elmondta, hogy nem ismeri a szegélykövekig lehatoló mélységig az ügyet, azt sem tudja, mire kapott engedélyt a kivitelező. Mint közölte, a vita most azon folyik a helyiekkel, hogy átmenjen-e egyáltalán a kerékpárút a viadukton vagy sem. Révész szerint többen ugyanis azt akarják, hogy a bringaút már a viadukt előtt kanyarodjon le, de ezzel szerinte az egész Budapest–Balaton kerékpárút egyik legizgalmasabb, leglátványosabb eleme veszne el.

Nem rendeltünk meg semmi olyan munkát, ami veszélyeztetné a műemléki állapotot, mondta lapunknak Hideg András, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette: minden tervet engedélyeztettek, a beruházásnak pedig vannak műemlékvédelmi elemei, tartalmazhatják a kérdéses részek helyrehozatalát is.

Forrás: Patrióta Egyesület
Forrás: Patrióta Egyesület

Hideg közölte, hogy ez a viadukt már sokat látott, régóta használaton kívül van. A 90-es évek elején újították fel utoljára, azóta gyalogos hídként használják. A mostani felújításnál arra törekedtek, hogy március 31-ig fejeződjön be az építési munka, hogy májustól már biciklizni lehessen a viadukton. A teljes, műemlékvédelmi elemeket is tartalmazó beruházás ekkor még nem ér véget, egészen 2023-ig elhúzódhat.

Mint azt korábban megírtuk, a szűk biatorbágyi főutcán átvezető Budapest–Balaton kerékpárút ellen sokan tiltakoztak már 2020-ban is. Lapunk videókamerával is megvizsgálta, mi lehet a baj a biatorbágyi bicikliúttal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!