Az Országos Bírósági Hivatal szerint egyelőre nem szükséges fegyelmi eljárást indítani a Fővárosi Törvényszék elnökével szemben, akivel Schadl György ki akart rúgatni egy bírót

2022. február 4. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szerint „jelenleg idő előtti volna” fegyelmi eljárást indítani a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel szemben a Völner–Schadl-ügyben való érintettsége miatt. „Éppen a bírói függetlenség védelme – és a tisztességes eljáráshoz való jog – indokolja, hogy fegyelmi eljárás kezdeményezésére ne csupán a sajtóban megjelent információk, hanem szabályozott eljárás során megállapított tények alapján kerüljön sor” – áll az OBH pénteki közleményében.

Az OBH irányítási hatáskörét ellensúlyozó 15 fős testület, az Országos Bírói Tanács (OBT) szerdán követelt fegyelmi eljárást a Völner–Schadl-üggyel kapcsolatban. Azt írták: elfogadhatatlan, ha egy bírósági vezető valóban egy bíró „ellehetetlenítéséről” egyeztetett, ez ügyben bárkivel találkozott, különösen, ha egy ilyen megállapodás szerint cselekedett.

Az OBT ezzel arra utalt, hogy a végrehajtói kar korrupció miatt letartóztatott elnöke, Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, és úgy érezte, hogy ebben egy bíró akadályozza őt. Ezért megpróbálta kirúgatni ezt a bírót, megkereste az Országos Bírói Hivatal elnökét, Senyei Györgyöt, aki személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. Tatár-Kis a napvilágra került nyomozati iratok szerint azt mondta Schadlnek, hogy nem tudja kirúgni a bírót, de el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén. (Minderről itt olvashat bővebben, míg a végrehajtó kar elnökét és a volt igazságügyi államtitkárt érintő botrányról itt.)

A hír megjelenése után az OBH elnöke, Senyei úgynevezett igazgatási célvizsgálatot rendelt el a Fővárosi Törvényszéken és a törvényszék területén működő kerületi bíróságokon. Ennek során utánanéznek, hogy a törvényszékre 2021-ben érkezett panaszokkal és bejelentésekkel kapcsolatos ügyintézés az előírások szerint zajlott-e, és annak is utánajárnak, hogy Schadl milyen formában és hogyan tett bejelentést a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezetője ellen, és a bejelentését hogyan, milyen eljárás keretében vizsgálták ki – derül ki az OBH múlt pénteken, egy héttel a hír megjelenését követően közzétett határozatából.

Az OBH mostani közleménye szerint egyelőre elégséges eszköznek tartják az elrendelt igazgatási célvizsgálatot. „A célvizsgálat lezárásának végső határideje úgy került meghatározásra, hogy egy esetleges fegyelmi eljárás a törvényes határidőben megindítható legyen. Ilyen eljárás kezdeményezése az Országos Bírósági Hivatal elnökének kizárólagos jogköre az általa kinevezett bírósági vezetők esetében, e jogkör más szerv által nem vonható el” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!