A Semmelweis Egyetem nevében állítottak ki hamis PCR-leleteket teniszezőknek

2022. február 3. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Alapos a gyanú, hogy visszaélések történhettek a COVID-19 vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel kapcsolatban, e visszaélésekben pedig a Szövetség egyes sportolói, edzői és munkavállalói is érintettek” – olvasható a Magyar Tenisz Szövetség csütörtöki közleményében.

Azt nem részletezik, pontosan milyen visszaélések történtek, csupán annyit közölnek, hogy az elnökség utasítására vizsgálni fogják, történhetett-e bármilyen visszaélés tavaly a teniszezők és a sportszakemberek tesztelésénél. Az ügyben fegyelmi eljárás is indul, és az elnökség kezdeményezte a szövetség elnökénél, Lázár Jánosnál, hogy az alapos gyanúra tekintettel tegyen feljelentést ismeretlen tettes vagy tettesek ellen. A szövetség mindenben együttműködik a vizsgálatot folytató hatóságokkal, a vizsgálat eredményeiről tájékoztatni fogja a nyilvánosságot – tették hozzá. A hvg.hu úgy tudja, hogy már felfüggesztés is történt az ügyben a szövetségnél.

A Blikk információi szerint a tavaly novemberi Davis-kupán résztvevő válogatott tagjainak állítottak ki hamis igazolásokat PCR-tesztekről, mielőtt elutaztak volna a Torinóban megrendezett csoportmeccsekre. A birtokukba jutott email alapján nemcsak a felnőtt csapatnál fordulhatott elő ilyesmi, hanem az utánpótláskorú versenyzőknél is.

A 24.hu eközben arról ír, hogy a legjobb magyar teniszezők is érintettek lehetnek, sorra hallgatják meg őket a szövetség székházában. A meghallgatások tényét Valkusz Máté teniszező is megerősítette. A 24.hu is megszerezte azt a dokumentumot, amiben Marosi Katalin válogatott koordinátor, korábbi teniszező egy 2021 nyarán kelt fejléces, hivatalos levélben arról értesíti a válogatott teniszezőket, illetve szüleiket, hogy:

„egy európai versenyhez szükség van PCR tesztre a gyerekek számára, ezt most úgy tudjuk megoldani, hogy átkülditek nekem a következő adatokat és az orvosunk kiállítja a leletet :-) a tesztet megússzák a gyerekek.”

A Népszavának azt mondta a 21 fős küldöttség egyik tagja, hogy indulás előtt nyomták kezükbe a negatív teszteredményt, de ő maga nem értette, miért volt erre szükség, hiszen rendelkezett a kellő számú oltással és védettségi igazolvánnyal. Nem is használta a teszteredményt, másrészt Torinóba érkezve egyből tesztelték őket a szervezők. Hasonlóról számolt be Köves Gábor egykori szövetségi kapitány is.

Frissítés (18:20): A Semmelweis Egyetem is közleményt adott ki az üggyel összefüggésben, ebben azt írják, hogy az SE rektora azonnali hatósági eljárást kezdeményezett és belső vizsgálatot indított, miután egy intézményi rutinellenőrzés alkalmával kiderült, hogy:

az egyetem nevében, több esetben úgy állítottak ki negatív PCR-leletet a Magyar Tenisz Szövetség tagjai számára, hogy az adott mintákat az intézmény laborja nem vizsgálta.

A belső eljárás lezárását követően az egyetem, a leleteken is szereplő – időközben szakvizsgát tett – orvos munkavégzését felfüggesztette, valamint a Magyar Tenisz Szövetség keretorvosi tevékenységére vonatkozó, ún. „további jogviszony létesítése és fenntartása tárgyában” kiadott engedélyét 2022. február 1-jén visszavonta, így az orvos a továbbiakban nem láthatja el ezeket a feladatait sem. Az rtl.hu szerint az MTSZ keretorvosáról van szó. Mi is kerestük a hamis leletek ügyében, ha válaszol, frissítjük cikkünket.

Lázár János egykori kancellária miniszter, fideszes országgyűlési képviselő 2020 nyarán vette át a több mint 4 milliárd forintos hiányt felhalmozó Magyar Tenisz Szövetség vezetését. Azóta több ügyben is eljárást indítottak a szövetség korábbi vezetői – Juhász Gábor és Richter Attila – ellen. A szövetség először 3,9 milliárdot, majd pedig további 710 milliót kapott a kormánytól a felhalmozott adósságok rendezésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!