Dobrev: Ki fog derülni, hogy Orbán politikája kiszolgálója Putyin politikájának

2022. február 1. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

„A Putyin-találkozó és az utóbbi időben tett összes magyar megnyilvánulás azt mutatja, hogy Orbán elképesztő erővel rángatja ki Magyarországot abból a nyugati szövetségből, ahova tartozunk” – mondta Dobrev Klára az Atv Egyenes beszéd című műsorában hétfőn este. A műsorvezető azt kérdezte a DK politikusától, hogy mitől változott meg Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára véleménye Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban.

„Nem a miénk változott meg, hanem az európai és az amerikai szövetségeseink véleménye változott meg, és nem is a véleményük változott meg, hanem Putyin változott meg. Putyin elnök úrra nagyon sokáig úgy tekintettek, mint arra a reménységre, aki abban a hatalmas nagy – és egyébként csodálatos – országban, szépen lassan el tudja hozni a demokráciát. Azt a fajta, emberi szabadságjogokon és versenyen alapuló politikai életet, amire egyébként az oroszok maguk is vágynak” – mondta Dobrev Klára.

A politikus felidézte, hogy Putyin elnök rendszeres vendége volt a csúcstalálkozóknak, az EU–NATO-csúcstalálkozóknak, minden egyes miniszterelnök, államelnök folyamatosan egyeztetett vele. „Talán valahol ott lehetett a fordulópont, amikor rájött arra, hogy a demokrácia azt is jelenti, hogy bizony az ember hol megnyeri a választásokat, hol elveszíti a választásokat. Hogy demokratának lenni azt jelenti, hogy tudomásul veszem, hogy vannak olyan választások, amelyeket el lehet veszíteni” – mondta Dobrev.

„Gyurcsány Ferencnél, illetve az akkori MSZP-nél mi volt a fordulat, hiszen ő arról beszélt, hogy szoros kapcsolatot kell kiépíteni Oroszországgal és Kínával, Paks bővítéséről 2009-ben szavaztak a parlamentben, aztán megváltozott ez a helyzet, miért?” – tette fel a kérdést a műsorvezető.

„Nagyon egyszerű! Elindult Oroszország egy olyan irányba, ami vállalhatatlan. Elindult egy olyan irányba, amely már nem demokratikus, amely már nem azon nyugszik, hogy milyen partneri viszony van az Európai Unió és Oroszország között, vagy éppen a szomszédok között” – utalt az orosz–ukrán válságra a DK EP-képviselője.

„Olyan a világon nincs, hogy egy miniszterelnök kisétál Moszkvába, és gyakorlatilag a zsebében hazahoz egy atomerőművet, anélkül, hogy erről bármilyen szó is lett volna korábban. Annak a miniszterelnöknek azt hiszem, másfajta érdekei vannak” – mondta a DK EP-képviselője, aki szerint Paks II.-re nincs szükség.

Attól félek, hogy a keddi Putyin–Orbán-találkozóból is ki fog derülni, hogy a miniszterelnök politikája nagyban kiszolgálója Putyin elnök politikájának. Semmilyen információnk nincs arról, hogy ezt miért teszi, mert hogy nem a magyar emberek érdekében, abban biztos vagyok

– mondta Dobrev Klára.

Orbán Viktor kormányfő tizenkettedik alkalommal találkozik kedden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a jelenlegi kiélezett európai helyzet miatt ez lesz a felek eddigi legfontosabb egyeztetése.

Orbán Viktor hétfő este már meg is érkezett Moszkvába, derült ki Havasi Bertalan MTI-nek küldött tájékoztatásából. Ahogy az is, hogy Orbán onnan folytatott telefonos egyeztetést Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Havasi rövid ismertetése szerint Orbán tájékoztatta az észak-atlanti szervezet vezetőjét arról, hogy kedden megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Orbán Viktor és Jens Stoltenberg áttekintették az orosz-ukrán határon kialakult biztonsági helyzetet, és hitet tettek a feszültség csökkentése, a viták párbeszéd útján történő megoldása mellett.

Már tavaly év végén is lehetett tudni, hogy 2022 februárjában találkozik legközelebb a magyar miniszterelnök Oroszország elnökével, de a pontos dátum csak a múlt héten lett nyilvános. Azóta napról napra komolyabb az orosz–ukrán válság. Az ellenzéki pártok közös közleményben szólították fel Orbán Viktort arra, hogy mondja le a moszkvai útját. Szijjártó Péter közleményt adott ki arról, mikről lesz többek között szó Moszkvában. „A magyar érdekek szempontjából fontos, alapvetően energetikai és gazdasági kérdések lesznek napirenden kedden Moszkvában” – írta a külügyminiszer.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!