Vasárnap megdőlt az országos napi szélrekord

2022. január 31. – 12:50

Vasárnap megdőlt az országos napi szélrekord
A viharos szél miatt összetorlódott jég a Balatonnál, a balatonfenyvesi parton 2022. január 30-án – Fotó: Varga György /MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap megdőlt az országos napi szélrekord: Budapesten, a János-hegyen tényleg orkán erejűnek mondható, óránkénti 127 kilométeres széllökést is mért az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ közleménye szerint ez 15 kilométer/órával múlta felül a korábbi napi szélrekordot, melyet 1979-ben Budapest-Örsöd állomáson mértek.

A vasárnapi viharos szelet egy Európa északi térségében elhelyezkedő viharciklonhoz kapcsolódó hidegfront átvonulása okozta Magyarországon. A front nemcsak Budapesten, de az ország több pontján is 100 kilométer/óra feletti széllökésekkel támadt:

  • a Balaton jegét meggyűrő vihar a siófoki kikötőben óránkénti 119,5 kilométerrel süvített,
  • a Bakonyban, a Kab-hegyen 114,8 kilométeres,
  • a kecskeméti repülőtéren 112,3 és 109,8 kilométeres,
  • a Kékestetőn 109,4 kilométeres,
  • a Börzsönyben, a Nagy-Hideg-hegyen 108,7 kilométeres,
  • Ferihegyen szintén 108,7 kilométeres,
  • a szentesi repülőtéren 108,7 kilométeres,
  • a Pest megyei Kakucson pedig 106,6 kilométeres széllökéseket mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint a vasárnapi ceglédi halálos közlekedési balesetet is a szél okozta: a 311-es úton közlekedő autóst a szél sodorta át a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy kamionnak.

Ahogy arról hétfőn kora reggel írtunk, vasárnap 1654 esethez riasztották a tűzoltókat, akik 192 helyszínen hétfő reggel is dolgoztak a károk felszámolásán. A legtöbb munkát Pest megyében és Budapesten adta a szél a tűzoltóknak. A katasztrófavédelem és a MÁV szakemberei a legtöbb vasútvonalon már helyreállították a leszakadt felsővezetékeket, eltávolították a kidőlt fákat, de Cegléd és Abony között várhatóan délutánig vagy akár estig is eltart a mintegy 200 méteren leszakadt felsővezeték helyreállítása az egyik vágány felett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!