Sok fa házakra, autókra és elektromos vezetékekre dőlt a viharban, a legtöbb vasúti vonalat már rendbe tették

2022. január 31. – 06:37

Másolás

Vágólapra másolva

Bár hétfő hajnalra a legtöbb vasúti vonalon elhárították a vasárnapi heves vihar okozta károkat – helyreállították a leszakadt felsővezetékeket, eltávolították a kidőlt fákat – , a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon továbbra is jelentős, 40-60 perces késéssel kell számolni – közölte a Mávinform az MTI-vel hétfőn reggel.

A vasárnap délutánra kialakult helyzetről itt olvashatják akkori cikkünket, a tűzoltók a vasárnap kora délutáni órákig már több mint hatszáz riasztást kaptak a fővárosban és az ország több megyéjében kidőlt fák és megrongált épületek, autók miatt.

A mostani, hétfő kora reggeli Mávinformi-tájékoztatás szerint Cegléd és Abony között várhatóan délutánig vagy akár estig is eltart a mintegy 200 méteren leszakadt felsővezeték helyreállítása az egyik vágány felett. Így csak egy vágányon haladhatnak a vonatok.

A torlódások és késések csökkentése érdekében a nyíregyházi, záhonyi és kör InterCity vonatok, valamint a sebesvonatok kerülő úton, a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon közlekednek, ezért Zugló, Kőbánya-alsó, Kőbánya-Kispest és Ferihegy megállóhelyeket nem érintik – közölte a Mávinform, jelezve azt is, hogy a Cegléd és Szolnok között közlekedő valamennyi vonat helyett ingavonat szállítja az utasokat.

Átmenetileg lakhatatlanná vált nyolc családi ház a vasárnapi erős szél okozta károk miatt, az azokban élő 34 embert rokonok fogadták be – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn.

A közlemény szerint a szeles idő miatt vasárnap

  • 1654 esethez riasztották a tűzoltókat, akik
  • 192 helyszínen még hétfő reggel is dolgoztak a károk felszámolásán.

A legtöbb dolguk Pest megyében és Budapesten volt.

Leginkább a letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, melléképületekre, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt. A riasztások harmada épületkárok, magasból lógó cserepek, bádoglemezek, reklámtáblák, ledőlt kémények miatt érkezett, néhol közlekedési jelzőlámpákat is leszakított a szél.

A szél 273 épületben okozott kárt, magánházak és több templom, kórház, orvosi rendelő és egyéb középület tetejét is megrongálta. A Győr-Moson-Sopron megyei Beleden a szél megbontotta egy családi ház tetejét, amelyből egy leszakadt darab az udvaron tartózkodó emberre esett.

Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.

Vasárnap egyébként apokaliptikus porvihart is hozott az időjárás, és a Balaton jegét is feltörte a szél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!