Rogán hivatalából erősítik a baloldalinak látszó médiacsoportot

2022. január 28. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánykritikus közönség finomhangolása lehet a célja annak, hogy közepes méretű médiabirodalom került Shabtai Michaelihez, Rogán Antal grúz–izraeli barátjához – írja a 444.hu. A lap szerint a Brit Media történetének több részlete is „tipikusnak mondható a rogáni médiaépítkezésben”.

A portál a legutóbb a Klasszik és a Jazzy Rádiót is megvásároló Michaeli, Schwartz & Brit Zrt. kiadóvállalat terjeszkedésének történetével kapcsolatban kiemeli, hogy a cég mára kifejezetten jelentősnek mondható szereplője lett a médiapiacnak: portfóliójukhoz tartozik a 168 Óra hetilap és az ingyenesen terjesztett Pesti Hírlap napilap, ezek online kiadásai, az Elle magazin, és a rádiók vásárlásával egyidejűleg a megvette a Pannon Plakát kft. közterületi hirdetővállalatot is, ami nagyjából 600 óriásplakát-helyet birtokol országszerte. A Hvg.hu korábbi információi szerint a vételár 1 milliárd forint körül lehetett.

„Az egyetlen olyan cégcsoportról van szó, ami a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), azaz az orbáni médiakonglomerátum 2018-as megalapítása óta újabb termékekkel gyarapodhatott a közéleti médiapiacon – és ez aligha véletlen”

– írja a 444.hu.

Az még júliusban derült ki, hogy Shabtai Michaeli 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a 168 Órát is kiadó Brit Media Kft.-ben. A kiadó másik felét birtokló Milkovics Pál vezérigazgató ezek után adott interjút a Telexnek, amelyben Fábián Tamás kérdezte jövőbeli tervekről, Rogán Antalról, a NER-es nyomulásról a médiában és a sajtószabadságról.

Shabtai Michaelinek jó kapcsolatai vannak Magyarországon, Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök és Habony Árpád köreiben mozog. Rajta volt azon az Aulich utcában készült, 2016-os videófelvételen is, amelyen az látszott, hogy a Kertész Balázs ügyvéd (Rogán bizalmasa) irodájának is helyt adó ház előtt több neves grúz ember (például egy volt miniszterelnök, Nika Gilauri) bizonyos üzleti lehetőségekről beszélgetnek. A Direkt36 korábban arról írt, hogy Michaeli a sokat bírált letelepedésikötvény-programban is érintett lehetett.

Shabtai Michaeli korábban egy, a Media 1-nek adott interjújában egyébként így fogalmazott magáról:

„Közel három évtizede vállalkozom: a Princess Pékséggel kezdődött, ez volt az első gyermekem. A mai napig családi kézben van, hosszú ideje sikeres vállalkozás. Az egyik fordulópont az életemben 2005-ben volt, amikor összeálltam egy nagy izraeli vállalattal, az építőipari GDC-vel: együtt több mint 300 ezer négyzetméternyi lakást és irodát építettünk Budapesten. A 2008-as nagy ingatlanválság idején szálltam ki belőle, szerencsére éppen jókor, de a mai napig is vannak olyan projektek, amelyeken együtt dolgozunk.”

Michaeli a Media1-nek adott tavaly őszi interjújában Rogánt tízéves barátjának nevezte, de tagadta, hogy valaha üzleti kapcsolatban álltak volna, ahogyan azt is, hogy érintett lett volna a kötvényprogramban.

Arról, hogy szinte csak a kormány és az állami cégek hirdetnek a Pesti Hírlapban, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A Telex működését nagyrészt a támogatóink biztosítják, ezért ha neked is fontos, hogy fennmaradjunk, akkor legyél a rendszeres támogatónk!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!