A Hintalovon Alapítvány felméri, milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre a sportban

2022. január 27. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Biztonságos-e a sport a gyerekeknek? – erről a kérdésről indít új kutatást a Hintalovon Alapítvány. Az online kérdőívet április 24-ig lehet kitölteni, tizennyolc évnél idősebbek válaszait várják a készítők. A kutatás eredményeit idén nyáron teszik közzé az alapítvány honlapján.

Azért, hogy az adatok összehasonlíthatóak legyenek, és fel tudják tárni a magyarországi változásokat, tendenciákat, az UNICEF 2014-ben készített Gyerekek tapasztalatai a sportban kutatás kérdéseit vették alapul.

Mint írták, „a sport világában a felnőttektől és a kortársaktól érkező bántalmazásnak is fokozott veszélye van. Ennek a hátterében meghúzódó okok közül talán a legfontosabb az, hogy a sportban elérhető siker, győzelem sokszor elhomályosítja a sport más, fontosabb örömforrásait: a mozgást, a fejlődést, a közösséghez tartozást. A fizikai teljesítőképesség határának a kitolása, a határok feszegetése magában hordozhatja a bántalmazás lehetőségét akkor, ha a szereplők között nagy a hatalmi különbség – mint például edző és sportoló, mester és tanítványa között”.

Kiss László 2016-ban felszínre került nemierőszak-ügye után tavaly újabb botrány rázta meg a magyar úszósportot. A négyszeres olimpiai ezüst- és háromszoros bronzérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok Cseh László a 24.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy korábbi edzője, Turi György lelki terrorban tartotta őt és versenyzőtársait, rendszeres volt a testi fenyítés az edzéseken. Szavai nem maradtak visszhang nélkül, egy sor másik úszó erősítette meg az állításait, egyre durvább történetek jöttek elő. Turi György nagyrészt értetlenkedve fogadta a korábbi tanítványai által felhozott vádakat, viszont elismerte, hogy nevelési célzattal néha felpofozta egyik-másik úszót.

A témát nemrég Mizsur András és Fehér János járta körbe ebben a Komplexben>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!