A kormánymédia szerint tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója, a KRESZ mást mond

2022. január 15. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren Márki-Zay Péterrel tartott sajtótájékoztatót több ellenzéki politikus a népszavazási kezdeményezésükről. Ott volt Karácsony Gergely is, akinek az érkezését lefotózta a Megafon propagandistája-influenszere.

Bohár Dániel később Facebook-oldalán osztotta meg a képeket, és bejegyzésében azt állítja, a főpolgármester szolgálati autója tilosban parkolt.

Ezt azóta több kormányközeli sajtóorgánum, például a Magyar Nemzet és az Origo is átvette.

„A fotókon a főpolgármestert szállító autó a KRESZ szabályait betartva, szabályosan állt meg a be- és kiszállás idejére” – válaszolta a Telex megkeresésére Karácsony Gergely sajtófőnöke, és a KRESZ vonatkozó részeit ajánlotta figyelmünkbe.

A fotón az látszik, hogy a „Várakozni Tilos” tábla alatt több kiegészítőtábla is van, az alsó kettő meghatározza azt az időszakot és távolságot, amelyen a tilalom fennáll. Ez alapján valóban nem állhatott volna ott péntek reggel a főpolgármester autója, csakhogy van felettük még egy kiegészítőtábla, ami a KRESZ szerint arra utal, hogy a várakozás kijelölt rakodóhely szabadon hagyása érdekében tilos.

„Ilyen helyen az áruszállító jármű a folyamatos fel- és lerakodáshoz szükséges ideig maradhat; más jármű – akár 5 percnél hosszabb ideig is – akkor tartózkodhat, ha a vezető a járműnél marad és áruszállító jármű érkezésekor annak a rakodóhelyre való beállását haladéktalanul lehetővé teszi”

áll a jogszabályban. Azaz ha a sofőr bent maradt az autóban, nem történt szabálytalanság.

A megosztott fotón csak annyi látszik, hogy a főpolgármester és egy munkatársa épp kiszálltak az autóból vagy beültek. A sofőr nem szerepel a képen, ő minden bizonnyal bent ült a járműben, hiszen a hátsó világítás is fel volt kapcsolva.

Kövess minket Facebookon is!