9 millió forintnyi összeget fizetett az MCC Dennis Pragernek egy félórás előadásért és egy podcastért

2022. január 14. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Mathias Corvinus Collegium alapítvány 9 millió forintnyi összeget (30 000 dollárt) fizetett Dennis Pragernek a 2020. augusztusában Esztergomban megrendezett MCC Feszten tartott megjelenéséért, vette észre a Népszava a Southern Poverty Law Center cikkét. A fesztiválon ő és a Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson ismertették nézeteiket a médiával, a bevándorlással és az LMBTQ kérdésekkel kapcsolatban.

Prager egy népszerű rádióműsor házigazdája és a befolyásos jobboldali nonprofit PragerU társalapítója. A PragerU ötperces videóiban a műsorvezetők jobboldali nézőpontból elemzik a vitás témákat, a házigazdák többnyire konzervatívok, sok videóban szélsőjobboldali, bevándorlóellenes és transzellenes retorikát használnak.

A Hatewatch az augusztusi rendezvénynek otthont adó MCC-hez intézett közérdekű adatigénylés útján jutott hozzá a szerződéshez.

Az MCC két 15 000 dolláros összeget fizetett ki a Prager's Kansas and Brooklyn Inc. részére, Az egyiket egy 30 perces (valójában 40 perces) beszédért, "Média és szólásszabadság" címmel, a másikat pedig egy 30 perces podcastért, "Milyen oktatásra van szükség a 21. században" címmel. A szerződés szerint az MCC fizette Prager szállását, de a szervezet a Hatewatchnak azt mondta, hogy nem fizették ki a szállásköltségeket.

Prager a Hatewatch megkeresésére adott válaszában azt mondta, hogy a honorárium harmadát, három millió forintot (10 000 dollárt) költött business class repülőjegyre, így a díjazása tulajdonképpen csak körülbelül 20 ezer dollár volt. A Hatewatch által megszerzett szerződés nem tér ki erre. A szerződés szerint az MCC biztosította a szállást.

Prager és Carlson fellépése része Orbán Viktor erőfeszítéseinek, hogy átvegye, kissé finomítsa, majd beemelje a fősodratú médiába a szélsőjobboldali üzeneteket, így sorakoztatva fel maga mögé a jobboldalt – mondta Hunyadi Bulcsú, a Political Capital politikai kutatóintézet Radikalizmus és extrémizmus programjának vezetője.


Prager és Carlson meghívása "beleillik a fenti stratégiába" – mondta Hunyadi. A beszédek emelték "Orbán imázsát az Egyesült Államokban és világszerte, befolyásos globális szereplőként tüntetve fel a miniszterelnököt. Bannon és Yiannopoulos után a hazai közbeszéd szempontjából is előnyös volt Prager és Carlson látogatása. A magyar választók azt láthatták, hogy vezető amerikai ideológusok érkeznek az országba, ugyanarról és ugyanúgy beszélnek, mint Orbán Viktor miniszterelnök, dicsérve őt és politikáját – mondta Hunyadi.

Prager mind beszédében, mind podcast-megjelenésében, arról beszélt, hogy Magyarország a nyugati kultúra megmentője lehet. Az MCC podcast műsorvezetőjének, Heltai Péternek azt mondta, hogy az iskolákban az LMBTQ témák csak propagandaként jelennek meg, nem pedig oktatási céllal, és a gyerekeknek nem szabadna még felvetni sem a kérdést. "Az iskoláknak nem kellene foglalkozniuk semmilyen szexualitással kapcsolatos témával egészen a középiskoláig" – mondta Prager, egyetértve a melegek és biszexuálisok társadalmi elfogadásával, ámm ellenezve az azonos neműek házasságát, transzellenes megjegyzéseket is téve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!