Még ki sem írták a választásokat, a választási iroda készített egy kézikönyvet az időpontokkal

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden reggel megjelent egy bejegyzés a Számoljunk együtt! civil szervezet Facebook-oldalán, amelyben egy kék hátterű borítón az állt: „Választási füzetek 210/1., Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére 2022. április 3.” A bejegyzés már nem elérhető, de így nézett ki:

Forrás: Számoljuk együtt! Mozgalom Facebook oldala
Forrás: Számoljuk együtt! Mozgalom Facebook oldala

Kerestük a Nemzeti Választási Irodát (NVI), hogy megtudjuk, megjelent-e már a választási kézikönyv, és ha igen, honnan tudják, mi a választás hivatalos időpontja (hiszen azt még nem tűzte ki Áder János államfő). Megkérdeztük azt is, hogy valós-e a bejegyzésben látható borító.

Kérdéseinkre az NVI azt válaszolta, hogy a Nemzeti Választási Iroda minden választást megelőzően elkészíti az úgynevezett választási füzeteket, mellyel a szavazatszámláló bizottságok és a választási eljárás lebonyolításában részt vevő szervek munkáját segíti. „Ezek tervezete minden esetben a választások – vonatkozó jogszabályok alapján kiszámítható – első lehetséges időpontjával, azaz április első vasárnapjával számol, mely az idei esztendőben április 3-a” – írták.

Azt is hozzátették, hogy a kiadvány jelenleg nem nyilvános és nem végleges, a füzet tervezetét az NVI az előkészületek részeként küldte meg szakmai egyeztetés céljából néhány érintettnek. „A megjelenés a füzet véglegessé válása után, a kitűzést követő hetekben várható. Ez bárki számára elérhető és megtekinthető lesz a valasztas.hu oldalon, ahol most is olvashatók a korábbi választásokra készített kiadványok” – olvasható az NVI válaszában.

Kerestük a Számoljuk együtt! Mozgalmat is, hogy megtudjuk: hogyha valóban a 2022-es választási füzetek borítóját posztolták, akkor miért tették közzé az államfő bejelentése előtt, és miért távolították el azt, de a civil szervezet munkatársa későbbre ígért választ a kérdésre.

Frissítés 19:20-kor: Kedd délután a szervezet Facebook-oldalán azt írták, a NVI füzete az április 3-i dátummal a „legfrissebb változatként” címkével érkezett hozzájuk, és semmi nem jelezte magán az anyagon, hogy ez még csak „tervezet”. Mindez csak a poszt levétele után, egy délutáni beszélgetés nyomán jutott a tudomásukra.

A Számoljuk együtt! Mozgalom honlapján az áll, hogy a civil szervezet küldetése a mindenkori választások tisztaságának ellenőrzése – az állampolgárok érdekeit képviselve, és ezzel egyidejűleg segítséget nyújtani a választások lebonyolításához. „Célkitűzésünk, hogy a következő – várhatóan április 3-án tartandó – országgyűlési választáson a 106 választókerület mindegyik (10 214) szavazókörében legyen a hatalomtól független, képzett civil szavazatszámláló, akinek érdeke megőrizni a választások tisztaságát” – olvasható a honlapon.

A mozgalomról egy korábbi videójában Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta:

„Mondhatnám önöknek, hogy a Számoljunk együtt! az a miénk.”

A mozgalom a 2018. évi országgyűlési választásokra alakult, akkor a 4600 jelentkezőből mintegy 1700 képzett szavazatszámlálót delegáltak. „Azóta valamennyi országos és több időközi választáson részt vettünk delegált szavazatszámlálóinkkal, valamint mindkét előválasztáson mi szerveztük meg és számoltuk a szavazatokat” – olvasható a civil szervezet honlapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!