A római ügyészség megerősítette a Telexnek: büntetőeljárásban vizsgálják az olasz hatóságok Homonnay Gergely halálát

2022. január 11. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőeljárás keretében vizsgálják Homonnay Gergely halálát az olasz hatóságok, erősítette meg lapunknak emailben a római ügyészség titkársága.

A magyar író, ellenzéki aktivista január 1-jén halt meg Rómában egyelőre tisztázatlan körülmények között, ezért tettünk fel több kérdést is a római ügyészségnek, amikre kedden a következő választ kaptuk:

„Az üggyel kapcsolatos tájékoztatás iránti kérelmére hivatkozva közöljük, hogy a Hivatal a kért információkat nem tudja megadni, mivel a kérdéses büntetőeljárás jelenleg még nyomozati titoktartás alá tartozik”.

Kérdéseinkre tehát nem válaszoltak, de a büntetőeljárás tényét hivatalosan igazolták. Az ügyészséget telefonon is megpróbáltuk elérni, de hasonlóan az emailben írtakhoz, nem kívántak semmilyen részletet megosztani a nyomozásról.

Homonnay Gergely ügyvédjével múlt héten beszéltünk. Arra a kérdésünkre, hogy mennyit árult el neki az olasz rendőrség Homonnay halálának körülményeiről, valamint az eljárás állásáról, azt mondta, természetesen szinte semmit, hiszen folyamatban lévő, komoly eljárásról van szó.

Az ügyvéd óva intett attól is, hogy az olasz sajtóban felröppenő állításokat bárki készpénznek vegye. Elmondása szerint ugyanis rákérdezett a nyomozóknál arra, hogy nagyjából helytállóak-e a sajtóban megjelent információk, és azt a választ kapta, hogy nem, avagy nem mindenben. Az ügyvéd akkor arról is beszélt, hogy az internetes találgatásoknál sokkal komolyabb, komplexebb ez az ügy. Egyelőre korántsem tisztázott, egyáltalán ki volt ott a római klubban az aktivista halála előtt, és zavarosak a megtalálásának körülményei is.

Homonnay halálát követően elsőként a Corriere della Sera arról írt, hogy Homonnayt egy olyan római privát klub törökfürdőjében találták meg eszméletlenül január elsején délelőtt, ahol egy ideje tag volt, és ahová szilveszter hajnali 5 tájban érkezett. A cikk szerint a magyar íróra egyedül, ruhátlanul találtak rá, és Homonnay – akit a megtalálása után már nem tudtak újraéleszteni – egy másik férfival érkezhetett.

Az első hírek szerint Homonnaynak szív- és a keringésleállás okozta a halálát, a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt pedig eljárás indult. Azt, hogy a nemrégiben rákos megbetegedésből felgyógyult Homonnay kábítószerrel élt volna, ügyvédje, barátai és családja is cáfolta és cáfolja. De a Magyarországon közismert, erőteljes politikai nézeteiről és azok következetes hangoztatásáról híres aktivista halálhírét követően más típusú összeesküvés-elméletek is napvilágra kerültek és terjedni kezdtek.

A Rómában meghalt író életéről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!