A főváros most balatoni kastélyokat és budai villát akar eladni

2022. január 4. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Balatontól délre két jobb sorsra érdemes, ősparkos, barokk kastélyt hirdet meg pályázati úton eladásra a főváros, de Tordason is megpróbálnak eladni egy gyönyörű, ámde lerobbant műemléki kastélyépületet a hozzá tartozó kastélyparkkal és erdővel együtt. Tőry Emil budai villáját szintén meghirdetik.

Több nagy értékű, de a majdani vásárló részéről komoly beruházást igénylő, felújításra szoruló ingatlant hirdetett meg a főváros. A pályázható ingatlanok viszontagságos sorsa az elmúlt években is folytatódott, és ez nem feltétlenül jó ómen az értékesítési esélyeket tekintve: az érintett kastélyok közül többnek is hiába próbáltak meg korábban még a Demszky- és a Tarlós-érában új gazdát találni – ezzel és a további állagromlással függhet össze, hogy van, amelyiknél Karácsonyék most lejjebb vitték az árat.

Az ingatlanokat a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) weboldalán hirdették meg, és a Napi.hu mutatja be őket részletesen. Ami nagyjából közös bennük: gyönyörű, de hosszabb-rövidebb ideje már üresen álló, elhanyagolt és omladozó épületek, amelyek helyreállítása valószínűleg nagyobb beruházást igényel, mint maga a vételáruk. Épített kulturális örökségként is kifejezetten értékes ingatlanokról van szó, pusztulásuk súlyos kárt jelent műemléki, örökségvédelmi és társadalmi szempontból is. Az értékesítésük elvileg megállíthatja ezt a folyamatot, azonban a leépített műemlékvédelem korában, amikor a potenciális magánbefektetők várhatóan nem közösségi célra fizetnének értük milliárdokat, kérdéses, hogy a privatizálás milyen következményekkel fog járni. Röviden a megpályázható ingatlanok:

  • A tordasi Sajnovics–Dreher-kastély Fejér megyében három hektár erdővel és két hektár kastélykerttel már 2006 óta üresen áll, korábban Demszky és Tarlós alatt is megpróbálták eladni, sikertelenül. A romantikus-eklektikus stílusú kastélyban 1945 után előbb az Aranycsapat edzőtábora volt, majd a feladásáig szociális otthon működött. A vagyonkezelő most egy urbexes videóval promózza a kastélyt:

A Szőlősgyörök központjában lévő, eredetileg klasszicista stílusú Jankovich-kastélyban egy időben kormányüdülő, majd 2014-ig szálloda működött. Tarlós István főpolgármestersége alatt háromszor is hiába próbálták eladni, most már csak 327 millió forint + áfa az induló ára.

A szőlősgyöröki Jankovich-kastély – Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.
A szőlősgyöröki Jankovich-kastély – Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.

A Balatonmáriafürdő alatt, Kéthely külterületén lévő 3700 m²-es Hunyady-kastély kezdőára ennél is kevesebb, 223 millió forint + áfa, pedig egy hatalmas, 116 hektáros terület is tartozik hozzá. A magyarázat, hogy ez lehet a legrosszabb állapotban, miután a nyolcvanas években egy felújítás alatt a kétharmada leégett. Volt itt világháborús sebesültkórház, majd elmegyógyintézet, végül szociális otthon. A beszámolók szerint belül romos, a födémek leszakadtak, akut lenne az alapvető felújítás – a korábbinál jobb eredménnyel.

A kéthelyi volt Hunyady-kastély – Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.
A kéthelyi volt Hunyady-kastély – Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.

A legértékesebb ingatlan nem kastély, hanem egy 1898-as építésű budai villa, amitől szintén megválna a főváros. A Budakeszi úton lévő 680 m² alapterületű épületet (nagy, hektárnál nagyobb kert tartozik hozzá) Tőry Emil építész tervezte saját magának historizáló stílusban, a tájképi jellegű villakertet pedig ifj. Pecz Ármin. A Napi.hu cikke szerint ezt is többször próbálták meg értékesíteni 2012 óta, de idáig nem sikerült.

A Budakeszi út 57. alatti villa – Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.
A Budakeszi út 57. alatti villa – Fotó: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!