Már két hete nem látta senki a kiskunsági fekete párducot, de még mindig egy ismeretlen lény tépi szét a birkákat Bugacnál

2022. január 3. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Már 12 napja nem tudjuk, kicsoda, merre jár és miért nincs sehol a kiskunhalasi fekete párduc. A 168 Óra jóvoltából néhány év extrareflektorfényt kapó Kaya Ibrahim és Josip Tot kiléte már rég nem érdekel senkit, az igazi eltűnőművész nem más, mint Bács-Kiskun megye éjsötét lopakodója, korunk rettegett Houdinija, az alföldi rónaság talán túl szélesre tárt és fényt kapó pumája.

Az először december 8-án levideózott élőlényről a rendőrség is megállapította, hogy nem CGI vagy más kósza délibáb, a Kiskunhalas határában készült felvételen a szakértők véleménye szerint egy fekete párduc volt látható. Ezután sok lakossági bejelentés érkezett, közülük egynél valószínűsíthetően az ő nyomait rögzítették a helyszínen. Ezt követően azonban sokáig nem jött róla meggyőző bejelentés. Igaz, a nagy területet bejárni képes, rejtőzködő életmódot folytató párduc esetében ez talán nem is annyira meglepő.

December 22-én aztán a párducot Kecskemét környékén vélték újra látni. Azóta viszont már lassan két hét telt el, de újabb hír nem érkezett róla. Rákérdeztünk ezért egyebek mellett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon is, hogy ők mikor hallottak utoljára a nagytestű ragadozóról, foganatosítottak-e esetleg eljárást, merült-e fel bűncselekmény gyanúja, párducészlelés eshetősége okán stb., stb.

„Megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a nagytestű, fekete, macskaszerű állattal – amely akár egy fekete párduc is lehet – kapcsolatos bejelentéseket minden esetben komolyan vesszük. Amennyiben ilyen bejelentés érkezik, a jelzett területet a rendőrök – szakemberek segítségével – alaposan átvizsgálják, átfésülik. A keresésben mindig a szükséges mértékű rendőri erő vesz részt, amelynek létszáma függ többek között az átvizsgálandó terület sajátosságaitól is” – közölte erre a rendőrség. De a lényeg:

„Tájékoztatjuk, hogy bejelentést, amely alapján terület átvizsgálása vált szükségessé, utoljára karácsony előtt kaptunk.”

Hivatalosan tehát itt tartunk, de a gyanú továbbra is itt van közöttünk és körülöttünk. Az Infostart éppen most hétfőn számolt be róla, hogy „valami rejtélyes élőlény vérengzik Kiskunfélegyháza környékén”. Az ismeretlen állat karácsonykor öt birkát ölt meg Bugac határában az ólban, miután áthatolt egy 1,6 méter magas kerítésen – több állatt csak azért nem pusztult el, mert a birkák maradéka a sekély halastóba menekült, ahová nem ment utánuk az állat. Hogy miféle, nem tudni; a tettes a szakemberek szerint azonban inkább nagytestű kóborkutya vagy aranysakál lehetett, elsősorban nem párducra gyanakodtak. A szomszéd tanyán mindenesetre pár nappal később hasonló eset történ: egy birkát valami ott is elpusztított, és több állatot megsebesített.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!