Öt hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott az a két iráni egyetemista, akik ellen kórházi rendbontás miatt emeltek vádat

2021. december 27. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Öt hónap fogházbüntetés egy év próbaidőre felfüggesztve – ezt a büntetést szabta ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság azzal a két iráni egyetemistával szemben, akik tavaly márciusban a budapesti Szent László Kórházban erőszakosan viselkedtek.

A vádirat szerint az illetékes hivatal koronavírus-fertőzés gyanúja miatt járványügyi zárlat alá helyezett több iráni állampolgárt, akiket 2020. március 7-én a Szent László Kórházban helyeztek el. A vádlottak – egy 24 éves és egy 23 éves iráni férfi – a délutáni órákban érkeztek a kórházba. Amikor megtudták, hogy a kórházat nem hagyhatják el, hangoskodva fejezték ki nemtetszésüket, és a kórház dolgozóival nem működtek együtt.

Az irániak vallomása szerint azért alakulhatott ki vita, mert senki nem mondta el angolul érthetően, hogy mi történik velük, és az egyik, velük egy szobában elhelyezett társuk pozitív teszteredményét az orvosok érzésük szerint el akarták titkolni előlük, ahelyett, hogy különválasztották volna az illetőt.

A Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephely főépülete a IX. kerületben – Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi
A Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephely főépülete a IX. kerületben – Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi

Az ügyészség közleménye szerint a vádlottak viselkedésének hatására a kórházban lévő más iráni férfiak is hangoskodni kezdtek, a vádlottakkal együtt egymás szobájába átjártak, egymás ágyába feküdtek, az ápolók, orvosok utasítását nem követték. A két férfi a kórterem ablakán keresztül kimászott az erkélyre, és az egészségügyi személyzet tiltása ellenére átmentek a többi kórterembe. Ezután visszamásztak a kórtermükbe, és mutatták az egyik ápolónak, hogy nyissa ki az erkélyajtót. Az ápoló ezt nem tette meg, ezért az erkélyajtót mindketten rángatni kezdték, majd kiabálva a kórterem ajtaját rugdosták.

A férfiak egészségügyi intézményben elkövetett erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a kórház dolgozóiban, valamint más betegekben megbotránkozást, riadalmat keltsen – írja a Fővárosi Főügyészség közleménye.

A IX. Kerületi Ügyészség a két iráni férfival szemben garázdaság vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, és arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki. A Pesti Központi Kerületi Bíróság – tárgyalás mellőzésével – öt hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztette. A kerületi ügyészség nem kérte tárgyalás tartását.

Olyan iránit is meggyanúsítottak, aki ott sem volt a kórházban, amikor a rendbontás történt

Ez az ügy tavaly azért is kapott nagy nyilvánosságot, mert nemcsak ellenük, hanem az összes karanténba zárt, később tünetmentesnek bizonyuló iráni diák ellen büntetőeljárást indítottak, és összesen 13 egyetemistát toloncoltak ki Magyarországról.

Miután kiutasították őket az országból, itteni tanulmányaikat meg kellett szakítaniuk, három évre Magyarországról és ezzel együtt az Európai Unió egészéből is kitiltották őket. Az ügy lehetséges külpolitikai hátteréről akkor a Direkt36-on jelent meg egy nagyobb elemzés.

Június közepén azonban megszüntették a büntetőeljárást az akkor már rég hazaküldött diákokkal szemben, és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság is visszavonta a kiutasításról hozott határozatokat. Cikkünkben azt írtuk, hogy idén januárban több, korábban kiutasított iráni hallgató is visszatért Magyarországra, hogy folytassa tanulmányait.

Mint kiderült, olyan iráni hallgatót is meggyanúsítottak a garázdálkodással, aki még a rendőrség jegyzőkönyve szerint se volt akkor a kórházban, amikor a rendbontás történt.

Az ügyészségi vádemelés pedig azt bizonyítja, hogy csak két gyanúsítottja van az ügynek, 11 iráni egyetemistát pedig valójában indokolatlanul utasították ki az országból. A teljes ügyről itt írunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!