Telex Neked #2021. július: kirobbant a Pegasus-ügy, és még az is kiderült, hogy az állatkertben milyen nemű kistapír született

2021. december 26. – 19:57

Telex Neked #2021. július: kirobbant a Pegasus-ügy, és még az is kiderült, hogy az állatkertben milyen nemű kistapír született
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Méghogy a nyár uborkaszezon az újságírók életében! Méghogy a július az a hónap, amikor a szerkesztők asztalra dobhatják tornacipős lábaikat, hátradőlhetnek a gurulós széken, és boldogan szürcsölhetik melegtől csatakosan az újhullámos kávét. Na persze. 2021 júliusában semmiféle hátradőlés nem volt, alvás se nagyon, voltak viszont világszintű sportesemények, kirobbant a Pegasus-ügy, az EU kiborult a kormány gyermekvédelminek nevezett, LMBTQ-ellenes népszavazásán, és még az is kiderült, hogy az állatkertben milyen nemű kistapír született. Év végi összefoglaló, július.

Egyébként Munk Veronika vagyok, a Telex egyik vezetője, a nyári hónapokat kifejezetten kedvelem, ezért is vállalkoztam arra, hogy a Telex év végi sorozatában bemutatom, hogy mi minden történt idén júliusban, és ajánlok pár szuper telexes cikket.

Elindult az olimpia, csodaszépen szerepeltek a magyarok

Ez az olimpia magyar szempontból az elmúlt 25 év legsikeresebbje volt. A magyar küldöttség a japán fővárosban végül húsz érmet gyűjtött – aranyból hat, ezüstből és bronzból is hét-hét született.

Történelmi volt ez az olimpia a koronavírus miatt is, idén először tartották nézők nélkül a játékokat, sőt, a sportolók jó része a járványügyi előírások miatt nem maradhatott Japánban az olimpia végéig, a versenyzés után haza kellett utazniuk.

Az első aranyat Szilágyi Áron szerezte férfi kardvívásban, a másodikat pedig Milák Kristóf 200 méteres pillangón, aki elnézte az időt a rajt előtt, és még a nadrágja is szétszakadt.

Milák Kristóf a 200 pillangón nyert olimpiai címe után – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Milák Kristóf a 200 pillangón nyert olimpiai címe után – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kirobbant a Pegasus-ügy, azóta is tart

Talán már csak a kő alatt élő honfitársainknak kell elmagyarázni, hogy mi az a Pegasus-ügy, de nagyon tömören azért mégis megteszem.

Júliusban – azaz közel fél éve – derült ki, hogy kiszivárgott egy több mint ötvenezer telefonszámot tartalmazó adatbázis, amely a Pegasus izraeli kémszoftvert gyártó NSO Group külföldi kliensei által megfigyelésre kiválasztott célpontokat tartalmazza.

A Pegasus kémprogramot elvileg terroristák és bűnözők leleplezésére találtak ki, de kiderült, hogy több országban újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Magyarországon is. A közmédia úgy reagált, mintha valami regionális, mínuszos hír lenne, a fideszesek falanxalakzatba rendeződve, kordon mögül válaszoltak a kérdéseinkre.

Az adatbázist a Forbidden Stories újságíróhálózat és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerezte meg, majd egy nemzetközi nyomozás keretében 17 szerkesztőség – köztük Magyarországról egyedüliként a Direkt36 – közösen dolgozta fel, a cikkeket július óta a Telexen publikálják. A Pegasus-célpontok telefonszámát tartalmazó adatbázisból az nem derül ki, hogy a kizárólag állami szerveknek eladott kémszoftvert vajon ki vetette be a magyar célpontok ellen, Kósa Lajos fideszes politikus azonban azóta nyilvánosan is elismerte, hogy az Orbán-kormány beszerezte és használja is az izraeli eszközt.

A kormány hivatalos kommunikációja nagyrészt kimerül abban, hogy Magyarországon a megfigyelések minden esetben jogszerűen zajlanak. Arra nem válaszolnak, hogy milyen okból vetik be valaki ellen a Pegasust.

Befejeződött a foci-Eb, nyertek az olaszok

Az olasz futballválogatott nyerte július közepén az Európa-bajnokságot, miután tizenegyespárbajban legyőzték Angliát a döntőben.

„Nem számoltam a napokat, mert úgy még rosszabb” – interjú a dílerkedésért lecsukott holland fiatallal, aki a börtönben megtanult magyarul

A 27 éves Gerben kábítószer-kereskedelem miatt négy évig ült magyar börtönökben. Mi két nappal a szabadulása után interjúztunk vele, ahol elmondta, hogyan tanult meg magyarul, és hogyan lehet túlélni hollandként 47 hónapot egy magyar büntetés-végrehajtási intézményben.

Megtartották az utóbbi évek legnépesebb Pride-felvonulását

Az elmúlt évek legnépesebb Pride-felvonulását tartották júliusban Budapesten, maroknyi ellentüntető elkordonozva ellentüntetett. Már régóta lehetett sejteni, hogy a 2022-es kampány egyik központi témája lesz a szexuális kisebbség ügye, az elmúlt egy évben sokasodnak a politikai balhék az LMBTQ-közösség körül, például a kormány pedofiltörvénybe ágyazott melegellenes kiegészítése miatt.

Idén csak az ellentüntetőket zárták kordonok mögé, viszont a felvonulók már szabadabban vonulhattak. Kordonok nélküli Pride-felvonulást nagyon rég lehetett tartani Budapesten, ezért is esett a választásunk erre a képre a hónapban – Fotó: Bődey János / Telex
Idén csak az ellentüntetőket zárták kordonok mögé, viszont a felvonulók már szabadabban vonulhattak. Kordonok nélküli Pride-felvonulást nagyon rég lehetett tartani Budapesten, ezért is esett a választásunk erre a képre a hónapban – Fotó: Bődey János / Telex

Bemutattuk, hogyan darálta le a hatalom itthon a szabad médiát

Ebben a cikkben végigvettük a hazai médiakörnyezet alakulását, megvizsgálva azt az időszakot, amelynek végén Magyarország a szomorú 92. helyen landolt a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-listáján. Elsősorban azzal foglalkozunk, hogyan állt elő az a helyzet, hogy a legtöbb hazai tévé, rádió, nyomtatott és internetes lap tulajdonosi körének valamilyen úton-módon köze van a kormányzati politikához, politikusokhoz.

Kiderült, milyen nemű az állatkert kistapírja

Fiú.

Azt is megmutattuk, hogyan készül a tökéletes kovászos uborka

Így. (Annyit elárulok a kattintás előtt, hogy nem a kenyér és nem is a krumpli a megoldás).

Júliusban volt épp egy éve, hogy mi, telexesek felmondtunk az előző munkahelyünkön

Ebben a videóban az egyéves évforduló alkalmából elmeséltük a felmondás napjait, a belső vívódásokat és végül azt a hatalmas támogatást, ami miatt rengeteg egykori indexes folytatta a munkát a Telexnél és más újságoknál.

Megkérdeztünk titeket, drága Alapító Támogatóink és Olvasóink, hogy hogyan emlékeztek a tavalyi eseményekre, a megható válaszokból ebben a cikkben válogattunk.

A Facebookon pedig egy galériába gyűjtöttük azokat a képeket, amelyeket nekünk is nehéz volt újra megnéznünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!