A kormányközeli Nézőpont Intézetnél a Fidesz 12 százalékponttal veri az ellenzéket

2021. december 21. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Egy most vasárnap tartott választáson a pártot választani tudók 55 százaléka szavazna a kormányoldalra és 43 százalékuk az ellenzéki közös listára, közölte a kormányközeli Nézőpont Intézet. A Fidesz szinte minden társadalmi csoportban előzi az ellenzéket, egyetlen kivétel van: Budapest.

„A főváros politikai szempontból elszakad az ország többi részétől, itt ugyanis a baloldal áll 59, míg a jobboldal 39 százalékon”

– olvasható az elemzésben.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

Októberhez és novemberhez képest minimális az elmozdulás, mint az a fenti ábrán is látható. Arra a kérdésre, hogy „melyik politikai oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választást” az aktív szavazók 70 százaléka jelölte meg a „mostani kormányoldalt” és csak 16 százaléka nevezte meg a „mostani ellenzéki oldalt”.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása december 13–15. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

A napokban egy titokzatos ellenzéki kutatás is a Fidesz–KDNP óriási, 14 százalékpontos vezetését mérte a 32 százalékos támogatottsággal bíró ellenzéki listával szemben. A gyér adatok kontextus nélküli publikálását hevesen kritizálták a közvélemény-kutatással foglalkozó szakemberek, ellenzéki politikusok pedig letagadták azt, hogy ők valóban láttak volna egy ilyen belső felmérést. Márki-Zay Péter vasárnap egyenesen azt állította, a kutatás elkészítése és kiszivárogtatása „komoly gyanút ébreszt”, ez a Fidesznek állt érdekében, és szerinte ez azt mutatja, hogy „az ellenség betette a lábát a főhadiszállásunkra is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!