Orbán Viktor nem tesz le róla, hogy 2029-30-ban elinduljon Paks II kereskedelmi üzeme

2021. december 17. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével tárgyalt. A miniszterelnök pénteken a Karmelitában fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A megbeszélésen, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter is, a felek megállapították:

a Pakson épülő két új blokk a garanciája annak, hogy a következő évtizedekben is hazai forrásból a szükséges mennyiségben rendelkezésre álljon az olcsó, klímabarát villamosenergia.

A kormányzati álláspont szerint az Európát sújtó rezsiválság idején különösen fontos, hogy az atomenergia az ellátásbiztonságon túl az árstabilitás megteremtésében, a rezsicsökkentés fenntartásában is jelentős szerepet játszik. A megbeszélésen arról is szó volt, hogy egyre több uniós ország ismeri fel: a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon érdemes az atomenergiára támaszkodni, különben nem érhetőek el a klímavédelmi célkitűzések.

A pénteki egyeztetésen áttekintették a Paks II. projekt állását.

A felek azon dolgoznak, hogy a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásokkal illetve biztonsági követelményekkel összhangban valósuljon meg a beruházás, és a két új paksi blokk 2029-ben és 2030-ban megkezdhesse kereskedelmi üzemét

– állt Havasi Bertalan közleményében.

A beruházás ugyanakkor korántsem ennyire zökkenőmentes, hiszen november közepén jelentette be Süli János tárca nélküli miniszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtt, hogy a Paks II. Zrt. benyújtotta a reaktortartályok gyártási engedélye iránti kérelmet az Országos Atomenergia-hivatalnak, miután az október elején írtuk meg egyszer már nem adta meg az engedélyt az új blokkok létesítésére, hiánypótlást kértek. Hogy mi állhatott az engedélyeztetési ügy hátterében, arról ebben a részletes írásunkban írtunk bővebben.

Vágólapra másolva

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!