Paks 2: beadták a kérelmet a reaktortartályok gyártási engedélyére

2021. november 17. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden jelentette be Süli János tárca nélküli miniszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtt, hogy a Paks II. Zrt. benyújtotta a reaktortartályok gyártási engedélye iránti kérelmet az Országos Atomenergia-hivatalnak, írja a Magyar Nemzet. A miniszter úgy fogalmazott: a reaktortartály gyakorlatilag az „atomerőmű szíve”, aminek elkészítését külön engedélyhez kötik a jogszabályok. A reaktortartályt az oroszországi Volgodonszkban fogják legyártani, várhatóan 36 hónap alatt készül el, a munkálatokat orosz és magyar szakemberek felügyelik.

Október elején írtuk meg, hogy az Országos Atomenergia Hivatal nem adta meg az engedélyt az új blokkok létesítésére, hiánypótlást kértek. A meghallgatáson Süli János erről azt mondta: áttanulmányozták a hiánypótlásban meghatározott új feladatokat, és azok minden szempontból teljesíthetők, nincs tehát akadálya annak, hogy a szükséges további dokumentációt benyújtva a projekt megkapja a létesítési engedélyt.

A miniszter arról is beszámolt, hogyan állnak a beruházás munkálatai. Öt komplexumban összesen 18 épület vagy építmény létesítése halad folyamatosan: épül a betonüzem, az acél- és betonacél-szerelő üzem komplexuma, több igazgatási és kiszolgálóépület, a korróziógátló munkálatok komplexuma és egy fővállalkozói raktár is. A leendő blokkok területén már zajlik a terület-előkészítés, a projekt érvényes építési engedéllyel rendelkezik a résfal- és a talajmegerősítés-tesztek munkálataira, illetve a mínusz ötméteres szint feletti talaj kiemelésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!