A Völner család üzleti partnere rekordáron épít gyorsforgalmit, bejelentkeztek az autópálya-koncesszióra is

2021. december 15. – 18:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A végrehajtói pozíciók pénzért osztogatása miatt meggyanúsított, a korrupciós gyanú miatt lemondó Völner Pál jóval több volt egy szimpla államtitkárnál, más területeken is komoly befolyása lehetett. A Válasz tényfeltáró cikke szerint Völner családja szoros üzleti összefonódásban áll azzal az Abronits Róberttel, akinek a Dömper Kft.-je vezette konzorcium most nyerte el rekordáron, 220 milliárd forintért egy 15 km-es gyorsforgalmi szakasz építését. A lap szerint Abronits Völner „Mészáros Lőrince”.

Völner Pál családja és a cégével rekordáron utat építő Abronits Róbert között többszörös a kapcsolat a Válasz online cikke szerint. Abronits Dömper Kft.-je mostanra a NER második számú útépítője lett, miután két hete az állami Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő úgy döntött, hogy az általuk vezetett konzorcium építheti meg az M100-as egyik, 15 kilométeres szakaszát, méghozzá 220 milliárd forintért. Bár a terepviszonyok nem egyszerűek, az így is feltűnő, hogy ez Magyarország legdrágább gyorsforgalmi útszakasza, amit Abronitsék kilométerenként több mint 14 milliárd forintért építhetnek meg. Abronitsék a 35 éves autópálya-üzemeltetési koncesszióra is jelentkeztek.

Mint a Válasz megjegyzi, a korábban közlekedési államtitkár Völner Pál igazságügyi államtitkárként is folytatta építőipari lobbizást, ez kiderül az ügyészségi gyanúsításból is. Azt, hogy a hatóságok nyomoznak-e az Abronits-csal való kapcsolatát illetően is, nincs információ. A lap szerint ugyanakkor a Völnerhez hasonlóan nyeresújfalui Abronits Róberttel a lemondott államtitkár családjának többszörös üzleti kapcsolatai vannak. Röviden:

  • Az esztergomi helyi tévé, a RTVE Abronits cégéé, a tévé az irodáit azonban Völner fiának, Völner Marcellnek a cégétől bérli, vagyis a vállaltan kormánypárti tévécsatorna Völneréknél üzemel.
  • Völner Marcell Abronits üzlettársától, Varga Zsuzsannától az elmúlt egy évben háromszor is céges részesedést szerzett, méghozzá a két nyilvános esetben számára rendkívül kedvező feltételekkel: így lett 100 százalékos tulajdonos a Tagba, és 50 százalékos tulajdonos a Mahartlog Port KFT.-ben, megszerezve Abronits társának korábbi üzletrészét. A lemondott államtitkár 25 éves fia ezzel a lap számítása szerint egy év alatt szinte a semmiből tett szert egy egymilliárdos vagyonra.
  • Abronits Róbert korábbi cége, a Viadom Zrt. Kóka János SZDSZ-es közlekedési miniszter alatt vett részt sztrádabizniszekben, majd miután bedőlt és kifizetetlen számlákat hagyott maga után, a Kókához köthető balatoni vitorlásversenyeket szponzorálta. A közelmúltban Abronits és Varga közös cége privatizálta a csopaki kikötőt.

„Völner jóval több volt egyszerű államtitkárnál. Külön bejáratú NER épült köré, Abronits személyében pedig saját ”Mészáros Lőrinccel„ is rendelkezett”

– írja a Válasz online.

A rendőség szerdán kiszállt Völner Pál nyergesújfalui házához is. Az Igazságügyi Minisztérium korábbi parlamenti államtitkára azután mondott le, hogy hivatali vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt Polt Péter legfőbb ügyész múlt kedden kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését. Azzal gyanúsítják, hogy több alkalommal is 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől, akit már novemberben letartóztattak. A kenőpénzek arra szolgáltak, hogy a politikus előre megnevezett személyeket nevezzen ki bírósági végrehajtónak, vagy az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el a Schadl által megjelölt személy vagy cég. Itt olvashat arról részletesen, miről is szól Völner Pál korrupciós ügye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!