Kerítéssel zárta el a csopakiak elől a mólót az új tulajdonos

2021. október 5. – 08:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kikiáltási ár majdnem hússzorosáért, mintegy 890 millió forintért került a NER közelében mozgó Abronits Róbert, pontosabban az általa tulajdonolt Sápi Major Kft. birtokába a 10-12 férőhelyes, mindössze 2 százalékos beépíthetőségű csopaki kikötő a Baharttól, mostanra pedig a helyiek már le sem mehetnek a mólóra, mert a tulajdonos elzárta azt a köz elől – írja a Népszava.

A lap megkereste a polgármestert, Ambrus Tibort, aki azt mondta, a terület közpark, ám a tulajdonos az ügylet után építési területté nyilvánította a móló környékét. Csakhogy ők nem látnak ott semmiféle építkezést, ezért többször is felszólították, hogy szüntesse meg a lezárást, mert azt nem indokolja semmi. A levelekre kapnak választ, de „megy a jogászkodás. Csak ettől még a teljes partszakasz megközelíthetetlen, pedig a mólónak a helyi szabályozás, de az adásvételi szerződés szerint is nyitva kellene lennie” – fogalmazott a polgármester.

A történet lényeges eleme lehet, hogy Abronits Róbert, a Sápi Major Kft. tulajdonosának érdekeltségébe tartozik a Dömper Kft., ami annak a három cégnek az egyike, amikkel a Nemzeti Koncessziós Iroda a hazai autópályák 35 éves koncesszióba adásáról tárgyal.

A Sápi Major Kft.-től megkeresésükre egyébként az a választ kapták, hogy: „Az árverésen megvásárolt csopaki terület egyetlen helyrajzi számmal rendelkezik, ideértve a mólót is, és a közhiteles nyilvántartás szerint ”kikötő szárazföldi terület„, magántulajdon (…) A kikötő megközelíthetősége társaságunk szerződéses vállalása, azonban jelenleg üzemen kívül van, személyhajó forgalom nincs. A fejlesztési lehetőségek meghatározásához egyeztetések folynak az érintett hatóságokkal, jelenleg engedélyhez nem kötött építési tevékenység, állag- és vagyonmegóvás zajlik az ingatlanon, a járófelület a kerítés építése miatt megbontásra került.”



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!