Szombathely polgármestere jótékonykodni fog a megemelt fizetéséből, ha rákényszerítik a magasabb illetményt

2021. december 15. – 21:38

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament kedden megszavazta, hogy 2022. január 1-től emelkedik a főpolgármester, a polgármesterek és a közgyűlési elnökök díjazása, de ez a döntés nem aratott osztatlan elismerést. Többek között Szombathely polgármestere, Nemény András sem akar emelést, ha mégis megkapja a magasabb fizetést, jótékonykodni fog belőle, mondta a RTL Híradójának.

A budapesti városvezetők már néhány napja jelezték, hogy nem élnének a Fidesz által javasolt több százezres fizetésemelésekkel, és többen hasonlóan gondolkodnak.

Nemény most azt mondta, hogy megkéri a szombathelyi képviselő-testületet, hogy ne szavazzák meg a fizetésemelésről szóló előterjesztést. Ha nem fogadják el, de a kormányhivatal a törvényre hivatkozva mégis kikényszeríti a magasabb bért, akkor Nemény a különbözetet jótékonysági célra fogja fordítani, mert az úgy igazságos szerinte.

Az új jogszabály szerint a főpolgármester illetménye 1,3-ról 1,5 millióra emelkedik, míg az eddigi egymillió forint helyett 1,3 millió jár majd a megyei jogú városok polgármestereinek, a kisebb települések vezetőinek illetménye ezen összeg bizonyos százalékára nő a település lélekszámától függően. A probléma csak az, hogy a kormány ehhez nem ad plusz forrásokat, az önkormányzatoknak maguknak kell ez kigazdálkodniuk.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és Gödöllő polgármestere azt mondta, hogy a fizetésemeléssel csak azt érik el, hogy kevesebbet tudnak költeni a települések a szolgáltatásokra, és a koronavírus-járvány miatt kivéreztetett önkormányzatokon még egyet szorítanak. Szerinte a polgármestereknek folyamatos, inflációt követő béremelésre lenne szükségük.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere az RTL-nek azt mondta, hogy ők a szociális dolgozóiknak és óvodai dolgozóiknak indítanak béremelési programot jövőre, mert nagyon elszaladt az infláció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!