Soha nem fogyasztottunk annyi áramot, mint kedden. Majd ez a rekord megdőlt szerdán. A szerdai pedig csütörtökön

2021. december 10. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi, majd a szerdai csúcs után csütörtökön ismét megdőlt az áramfogyasztási rekord Magyarországon – írja az MTI a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. közleménye alapján.

Csütörtök délután 16:45 körül a bruttó rendszerterhelés negyedórás átlagértéke elérte a 7361 megawattot – soha korábban nem fogyasztottak ennyi áramot Magyarországon, ami a szerdai rekordhoz képest 107 MW-os növekedés.

Ezen a héten egyébként újabb és újabb fogyasztási rekordokat regisztrált a Mavir a hazai villamosenergia-rendszerben:

  • kedden délután 7210 MW-os bruttó rendszerterhelést regisztráltak, ezzel megdőlt a korábbi, idén február 11-i 7119 MW-os rekord,
  • szerdán pedig újabb országos abszolút csúcsot, 7254 MW-os terhelést mértek.

A szerdai értékhez képest 107 MW-os növekedés a csütörtöki rekord a Mavir szerint. Hozzátették, hogy a sorozatos rekordokat főleg az ipari és a háztartási fogyasztás fokozatos emelkedése okozza, azonban a tapasztalatok szerint december közepe után az ipar fokozatosan leáll. Emellett várhatóan az időjárás is úgy alakul majd a következő héten, hogy kicsi az esélye a most felállított rekord megdöntésének.

A hazai áramfogyasztási rekord különösen annak fényében érdekes, hogy az európai energiapiacon soha nem látott válság köszöntött be ősszel. Emiatt az önkormányzatok – akik ipari fogyasztónak számítanak, így a rezsicsökkentésből kimaradtak – igencsak megszenvedik a robbanásszerű árnövekedést – erről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!