Pegasus-ügy: Pintér csak zárt ülésen válaszolt volna Vadai kérdéseire, a fideszes képviselők nem engedték be a DK-s politikust

2021. december 9. – 14:19

Pegasus-ügy: Pintér csak zárt ülésen válaszolt volna Vadai kérdéseire, a fideszes képviselők nem engedték be a DK-s politikust
Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mond egy korábbi eseményen, Amire Magyarország büszke lehet – A nemzeti büntetőpolitika sikerei, vívmányai 2010-2021 között című tanácskozás megnyitóján 2021. október 11-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Részletes beszámolót adott a nemzetbiztonsági szolgálatok éves munkájáról Pintér Sándor a parlament nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén. A belügyminiszter szerint a szolgálatok hibátlanul látták el a feladatukat, szakszerűen és eredményesen végezték a munkájukat.

Sok feladata volt a kémelhárításnak tavaly, mert sokan voltak kíváncsiak, hogy miként védekezünk a járvány ellen és milyen gazdasági lépéseket teszünk.

Pintér arról is beszélt, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a kibervédelem területén is jelentős lépéseket tett, az EESZT védelmét külön is kiemelte. Azt is mondta, a Terrorelhárítási Központ 2020-ban hét támadást akadályozott meg, de több nemzetközi felderítésben is részt vett.

Nem tapasztaltam, hogy alacsony lenne a társadalom bizalom a titkosszolgálatok irányába – válaszolta Pintér Sándor képviselői kérdésre. A felmérések szerint a belügyminisztériumnak magasabb bizalmi indexe van, mint az országgyűlésnek vagy a parlamenti képviselőknek.

Nem tudnak informatikai támadást indítani a magyar választási rendszer ellen

Az elmúlt időszakban nemzetközi szinten többször is felmerült, hogy egy-egy ország választásába az informatikai rendszerek támadásával valamilyen külső hatalmak beleszóltak-e. – mondta Pintér.

A mi választási rendszerünk ellen azért nem lehet informatikai támadást indítani a belügyminiszter szerint, mert Magyarországon papíralapú a választás, a szavazatok számlálásánál pedig a pártok delegáltjai is ott vannak.

A választás lebonyolítását egyedül a járványhelyzet kockáztathatja, de Pintér bízik abban, hogy ez tavasszal már nem fog gondot okozni. Megemlítette, hogy Németországban jóval magasabb fertőzöttség mellett is sikerrel le tudták bonyolítani a választást, és ha a németeknek sikerült, nekünk sem fog gondot okozni.

Biztonságos és demokratikus választásokat vár Magyarországon Pintér. A választást a demokrácia ünnepének nevezte, ennek megfelelően azt ígérte, hogy a rendőrök fegyvertelenül fogják ellátni a szolgálatukat jövő áprilisban.

Kérdezték a belügyminisztert Kövér László titkosszolgálati vezetőknek tartott tavalyi beszédéről is, amelyben a házelnök nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte az ellenzéket. Pintér azt mondta, a titkosszolgálat félévente jelentést adnak a nemzetbiztonsági kockázatokról, és eddig nem merült ez fel ilyen információ az ellenzékről vagy bármely ellenzéki képviselőről.

Pintér csak zárt ülésen lett volna hajlandó válaszolni Vadai kérdéseire, a DK képviselőjét nem engedték be

Nem tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője. Mivel azonban a DK-frakciónak nincs delegáltja ebben a bizottságban, a törvény lehetőséget ad neki, hogy tanácskozási joggal részt vegyen az üléseken.

Vadai több kérdést is feltett a Pegasus-kémszoftverről a belügyminiszternek. Például arra volt kíváncsi, hogy felülvizsgálják-e azokat a megfigyeléseket, amiket a hivatali vesztegetéssel meggyanúsított Völner Pál engedélyezett a Pegasus-ügyben.

Pintér kijelentette, csak zárt ülésen hajlandó ezekre válaszolni, mivel minősített adatokról van szó. Ahhoz azonban, hogy Vadai részt tudjon venni a bizottság zárt ülésén, a testületnek meg kellett volna ezt szavaznia. Hosszas vita után a bizottság négy fideszes képviselője leszavazta ezt, a három ellenzéki képviselő – köztük a bizottság elnöke, Stummer János – pedig jelezték, hogy így nincs értelme megtartani a zárt ülést, és berekesztették a meghallgatást.

A nemzetbiztonsági bizottság üléséről szóló teljes tudósításunkat itt tudja elolvasni, az ellenzéki képviselők sajtótájékoztatójáról pedig ebben a cikkben tudósítottunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!