Elérhetővé vált Kövér László kiszivárgott beszédének hivatalos leirata, de nem az volt benne, ami a valóságban elhangzott

2021. december 1. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb érdekességre derült fény Kövér László tavaly februárban elmondott beszédének kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban. Hiába került ki ugyanis a botrány kirobbanása után a beszéd leirata az Országgyűlés elnökének hivatalos honlapjára, a szöveg több ponton eltért attól, ami a valóságban elhangzott. Az Országgyűlés sajtóirodája szerint ennek oka az volt, hogy a házelnök felolvasás közben változtatott a beszéden, és pontosították is a leiratot, ám ez továbbra sem egyezik meg száz százalékban Kövér szavaival – írja a Hvg.hu.

A Direkt36 által a Telexen publikált cikkben közölt beszédben Kövér félreérthetetlenül utalt arra, hogy szerinte a Fidesz politikai ellenfelei jelentik a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt Magyarország számára. Az ellenzéki összefogás képviselői a beszéd kiszivárgása után bejelentették, hogy feljelentést tesznek a beszéd miatt, és bár a Fidesz politikusai szerint nincs semmi gond Kövér beszédével, az utóbbi napokban a korábban publikusan nem elérhető beszéd szövege több helyen, köztük az Országgyűlés elnökének honlapján is megjelent.

A Direkt36 által publikált hanganyaggal összevetve azonban hamar kiderült, hogy a leirat több ponton eltér attól, ami a valóságban elhangzott. Egyebek mellett a házelnök köszöntője is módosult, a hölgyek megszólítása a leiratból kimaradt, ám ennél is fontosabb, hogy a szöveg érzésre több ponton is enyhült ahhoz képest, ami elhangzott az alább meghallgatható ünnepi beszédben.

Amikor például Kövér bolsevik terroristákról beszélt, nem szűkítette a Tanácsköztársaságra a történéseket, a leiratban azonban szerepelt egy közbeszúrás, ami alapján mégis ez hangzott el. Számos jelző is kikerült a beszédből, ahogy pedig a Hvg.hu cikke kiemelte, Szerbiát egy ponton déli szomszédunkra módosították. A jelenről szóló rész szintén számos ponton változott, egy Google-re vonatkozó kiszólás például teljesen eltűnt, és egy, a nyugati világot ekéző mondatrész is hasonló sorsra jutott, bekerült viszont egy, a nemzetbiztonsági szolgálatok összes munkatársára és családtagjára vonatkozó jókívánság.

A lap megkereste az Országgyűlés sajtóirodáját, hogy magyarázatot kapjon az eltérésekre, ahonnan azt a választ kapták, hogy ezek oka az, hogy Kövér a beszéden „a felolvasás során néhány, az érdemi részt nem érintő ponton változtatott”. A házelnöki honlapra a beszéd azt megelőzően került ki, hogy a hangfelvétel hozzánk is eljutott volna, ez okozta a jelzett stiláris eltéréseket. A sajtóiroda azt is jelezte, hogy időközben pontosították a beszédet, ami valóban meg is történt, ahogy azonban arra a Hvg.hu rámutatott, a leirat továbbra sem egyezik meg száz százalékban a beszéddel. Az ellenzék és a Fidesz politikusainak reakciója mellett kedden a Belügyminisztérium is reagált az ügyre; mint írták, a szolgálatok munkatársainak nem kell értelmezniük, kommentálniuk ünnepi beszédeket, közéleti megnyilvánulásokat, esküjükhöz híven kell végezni tevékenységüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!