Feljelentést tesznek az ellenzéki összefogás képviselői Kövér László beszéde miatt

2021. november 30. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor és kormánya az utóbbi hetekben megmutatta hogy semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, hogy megtartsák a hatalmukat – fogalmazott Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. Szabó szerint álújságírókat küldenek a lakásuk elé, külföldi ügynöközik őket, és szerinte mindennek a hátterében a hatalommegtartási szándék áll.

„Kövér László mondott még egy nagyon durva dolgot ebben a beszédébe, azt, hogy ő ebben az ún. válsághelyzetben, amit ő maga értékel, a legfontosabb dolog a lojalitás. Azt mondta, hogy ő lojalitás alatt azt érti, hogy az elvégzett munka szakszerűsége jelenti a lojalitást az elöljárójukkal és az állammal szemben” – mondta Szabó Tímea.

Szabó azt mondta: az Országgyűlés elnöke gyakorlatilag az alkotmányos rend megzavarására, a többpártrendszer megzavarására buzdította a titkosszolgálatok vezetőit. Kövér szavaira és a Pegasus-botrányra, illetve a politikusok megfigyelésére tekintettel „a mai napon az egységes ellenzék feljelentést tesz” jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy leplezett eszköz jogosulatlan alkalmazásának gyanúja miatt.

Felszólalt a sajtótájékoztatón Brenner Koloman jobbikos képviselő, az Országgyűlés alelnöke is, aki azt mondta: hisz a nemzeti egységben, és vissza is állítják majd a demokráciát, ahol a titkosszolgálat a valódi nemzetbiztonsági veszélyek elhárításán dolgozhat. A Mindenki Magyarországa elnökségi tagja, Lukácsi Katalin is felszólalt: ő azt mondta: ők a fideszeseket is a nemzet részének tekintik, de elutasítják pl. a Pegasus alkalmazását

Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-s országgyűlési képviselő kitért az elmúlt évek gyakorlatára, amikor Kövér László egyre gyakrabban, egyre sajátosabb módon büntette meg a parlamentben az ellenzéki képviselőket. De most már átlépett egy határt, amit szerinte politikus nem tehet meg közjogi méltóságként, ezért feljelentik őt.

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja szerint Nyugat-Európában ilyen mondatokért pár órával azok elhangzása után az utcára tömörülnének az emberek, és elsöpörnék azt az embert, aki ilyet ejtett ki a száján. De ez itt nincs így, mert a fideszes elit hozzászoktatta a gyűlölethez az embereket – tette hozzá. „Kövér László a magyar közélet egyik legfőbb kútmérgezője, aki megosztja a nemzetet, magyart állít magyarral szemben” – fogalmazott. Felszólalt Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese is, aki szerint ilyen súlyú mondatok utoljára akkor hangoztak talán el, amikor „Rákosi Mátyás utasította az államvédelmi hatóságot a nép ellenségeivel való leszámolásra.” A képviselők beszéltek a gyereknépszavazásról is, amit kedden meg is szavaztak a parlamentben. A szavazáson az ellenzéki képviselők nem voksoltak.

Kövér László arról beszélt titkosszolgálati vezetőknek, hogy az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt – derült ki nemrég a Direkt36 Telexen publikált cikkéből. Az Országgyűlés elnöke zárt ajtók mögött mondta el beszédét az Alkotmányvédelmi Hivatal székházában. Az ellenzéket többek között a kommunista Kun Béla mozgalmához hasonlította, és kijelentette, hogy ők az EU- és NATO-tagságban is „az elődeik által több mint száz éve megkezdett és általuk is immár harminc éve folytatott osztályharc internacionalista segítséggel történő, számukra kedvező lezárásának lehetőségét látják”.

A beszédet követően az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok lemondásra szólították fel Kövér Lászlót, ám a kormánypárti képviselők nem látták problémásnak a nyilatkozatát, sőt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament hétfői ülésén azt mondta, hogy Kövér László kiváló beszédének minden szavával egyetért. „Érdemes az egészet elolvasni, ezt javaslom önöknek is” – tette hozzá.

Keddre a Belügyminisztérium is reagált a beszédre, a Népszavának azt válaszolták, hogy a szolgálatok munkatársainak nem kell értelmezniük, kommentálniuk ünnepi beszédeket, közéleti megnyilvánulásokat, esküjükhöz híven kell végezni tevékenységüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!