A Jobbik pártlapja bemutatott egy állítólagos III/III-as jelentést, amely szerint „homoszexuális problémák” voltak Harrach Péterrel

2021. december 01. – 19:55

A Jobbik pártlapja bemutatott egy állítólagos III/III-as jelentést, amely szerint „homoszexuális problémák” voltak Harrach Péterrel
Harrach Péter felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 30-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Homoszexuális problémák voltak Harrach Péterrel – ez szerepel abban az 1972-es jelentésben, amit egy III/III-as osztály rendőr őrnagya készített a KDNP frakcióvezetőjéről. A Jobbik pártlapja, az Alfahír hozta kedden nyilvánosságra az állítólagos dokumentumot, amelynek hitelessége nincs megerősítve független forrásból.

A KDNP országgyűlési képviselője Esztergomban járt az Érseki Papnevelő Intézetbe, majd ötödévesként került fel a fővárosi Hittudományi Akadémiára. Bár lediplomázott, nem szentelték fel papnak, mert inkább családot szeretett volna alapítani. 1973-ban megházasodott, és később három gyermeke született. A jelentés szerint egyházi kiszorításában ugyanakkor nagy szerepet játszott az ügynök munkája is, mert az esztergomi „homoszexuális problémákat” a budapesti intézményben is megszellőztették.

„Ez egy hamis vád. Azt sem tudom, ezt a jelentést ki írta, és mi ez. Egyet tudok, hogy nekem ilyen problémáim nem voltak”

– reagált Harrach Péter a Telex megkeresésére. Mivel állítása szerint nem voltak homoszexuális problémák vele, a jelentés egészen egyszerűen nem szólhat róla. „Az már nem az én dolgom, hogy valaki kitalált ilyet, ki tudja, miért” – tette hozzá.

A jelentést állítása szerint még nem olvasta. Lehet, hogy a mostani hírek után kikéri az iratokat a levéltárból, de lapunknak arról beszélt, eddig nem érdekelte, hogy ki figyelte meg, és mit írtak róla. „Én ismerem a saját életemet, és teljesen nyugodt a lelkiismeretem. Ötven év kiegyensúlyozott házasság után nem hiszem, hogy nekem nagyon kellene egy ilyen váddal foglalkoznom” – fogalmazott Harrach, hozzátéve, érdemes ezt a hírt a kampánnyal összefüggésben értelmezni.

Az Alfahírnek Ungváry Krisztián történész azt mondta, hogy a KDNP politikusáról írt jelentés belső célokra készült, a benne foglalt összes információ elvileg ellenőrzött, más iratokkal összekapcsolható, így

szerinte nincs okunk kételkedni annak valóságtartalmában.

Az Alfahír kiadója a Jobbikhoz köthető Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány. A cikk mostani megjelenésének értelmezéséhez érdemes megjegyezni, hogy Jakab Pétert, a Jobbik elnökét napok óta össztűz alá vették a kormányzati médiában a magánéletét érintő vádak miatt. A Bors egy Csóka utcai lakásról írt több cikket, ahol a Jobbik elnöke rendszeresen megfordul kabinetfőnökével, Molnár Enikővel. A lap szerint Jakab a munkatársával megcsalja a feleségét, mert több alkalommal is reggel közösen jöttek ki az újbudai társasházból. Jakab cáfolta, hogy bármi más lenne kettejük között munkakapcsolaton kívül, és közölte: perelni fog.

Ami pedig a közéletben jelen lévő, a politika által napirenden tartott LMBTQ-témát illeti: Rogán Antal az igazságügyi bizottság hétfői meghallgatásán azt ígérte, erős kampányt folytatnak majd a gyermekvédelminek nevezett népszavazás előtt.