Beszakították a börtönben az SZFE-maszkot viselő nő késes támadójának dobhártyáját, közben felülvizsgálati indítványt nyújt be az ügyében

2021. november 26. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

November 18-án írtuk meg, hogy a Fővárosi Törvényszék másodfokon öt év börtönbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki idén februárban késsel támadt egy nőre egy buszon Csepelen azért, amiért a nő a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló FreeSZFE-maszkot viselte.

A Blikk azt írja, hogy a 38 éves férfi a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben raboskodik Sándorházán, ahol saját elmondása szerint rengeteg atrocitás érte.

„Már többször is előfordult, hogy a rabtársaim bántalmaztak, az egyik alkalommal pedig úgy megütött a zárkatársam, hogy a bal fülemben eltörte a porcot és beszakította a dobhártyámat, alig hallok erre a fülemre”

– nyilatkozta a férfi a lapnak. A férfit akkor be is vitték a dunaújvárosi kórházba.

A férfi, aki egy SZFE-s maszk miatt támadt egy nőre, és egy 8 cm pengehosszúságú késsel úgy próbálta levágni a maszkot a nő arcáról, hogy közben megvágta a nő arcát, most azt mondja, annyira megbánt mindent, hogy egy piros lámpán sem menne már át.

„Őszintén megbántam a buszos eset elkövetését, a legmesszebbmenőkig sajnálom, ami történt. Már csak azért is, mert valakinek fájdalmat okoztam. Semmilyen szándékom nem volt akkor arra, hogy sérülést okozzak a hölgynek”

– mondta a Blikknek.

A késsel a nőre támadó férfinak Gaudi-Nagy Tamás a védője, aki a lapnak úgy nyilatkozott, hogy felülvizsgálati indítványt fognak soron kívüli elbírálással benyújtani, és azt kérik a Kúriától, változtassa meg az ítélet. Felmentést szeretnénk elérni, de legalább a téves minősítések megváltoztatását.

Gaudi-Nagy szerint a férfi csak gondatlan könnyű testi sértést követett el, ami nem számít bűncselekménynek. Szerinte a FreeSZFE-s maszk viselése véleményközlés, így nem jelent a törvény által védett, kirekesztéssel fenyegetett csoporthoz tartozást.

„Ráadásul szerinte ez a jelkép azokra utal, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvénnyel elrendelt átalakítása ellen törvénytelen eszközökkel, például egyetemfoglalással tiltakoztak, ezért az ilyen csoportok nem élvezhetnek kiemelt büntetőjogi védelmet” – írja a Blikk.

Ó. Bence ellen egyébként súlyos testi sértés kísérlete és közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt emeltek vádat. Gyorsított eljárásban állították bíróság elé, ahol első fokon mindkét vádpontban bűnösnek találták, és hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és hét évre eltiltották a közügyektől. Mivel a döntés ellen az ügyész, a vádlott és védője is fellebbeztek, így az ítélet nem lett jogerős, jött a másodfok.

A Fővárosi Törvényszék aztán megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, helyesen értékelte a bizonyítékokat, és indokolási kötelezettségének is maradéktalanul eleget tett. A büntetéskiszabási körülmények értékelésénél azonban a másodfokú bíróság lehetőséget látott a kiszabott büntetés enyhítésére.

Ezt azzal is indokolta, hogy a két vádbeli bűncselekmény motivációja azonos volt, és a súlyos testi sértés bűntette kísérleti szakban maradt. A bíróság szerint a másodfokon kiszabott büntetés mértéke elegendő a büntetési célok eléréséhez, és kellő visszatartó erővel bír mind a terhelt, mind pedig a társadalom többi tagja számára. Ez az ítélet jogerős.

Az elsőfokú tárgyaláson kollégánk is jelen volt, ebben a cikkben írtunk róla bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!