Tíz kellemetlen kérdésben várja a kormány válaszát Karácsony Gergely

2021. november 24. – 18:15

Tíz kellemetlen kérdésben várja a kormány válaszát Karácsony Gergely
Karácsony Gergely beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely szerint Orbán Viktor nem tartja be az önkormányzati választás után tett ígéretét, hogy a kormány fenntartja az együttműködést a fővárossal. A főpolgármester szerint a kormány az önkormányzatok és a főváros megfojtására törekszik. Erről beszélt Karácsony a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén, mielőtt a képviselők megszavazták, hogy

tíz kellemetlen kérdésben forduljon a kormányhoz Karácsony az úgynevezett felterjesztési joggal élve.

Kellemetlen kérdésekről először Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere beszélt a Fidesz kongresszusán. Azt azonban később sem árulta el, pontosan milyen kérdésekre gondolt, amelyekben a Fidesz-központtól várják a jó válaszokat.

A főváros vezetésének voltak rá ötletei. A közgyűlés döntése után a főpolgármester tíz olyan ügyben fordul a kormányhoz, amelyek az előterjesztés szerint egyenként is, de összességében pedig végképp veszélyeztetik a Budapest területén működő 24 helyi önkormányzat gazdasági helyzetét. Az alábbi kérésekkel és kérdésekkel fogja megkeresni Karácsony a kormányt:

  1. A fővárosi önkormányzat szolidaritási hozzájárulása a mostani 35,4 milliárdról 10 milliárdra csökkenjen, mint volt 2019-ben, Tarlós István vezetése alatt.
  2. A helyi iparűzési adó megfelezése után politikai hovatartozás nélkül, teljeskörűen kompenzálja az állam az önkormányzatoknál jelentkező adóbevétel-kiesést.
  3. A gépjárműadó-elvonása miatt is teljeskörűen kompenzálják az önkormányzatokat.
  4. A fővárosi közösségi közlekedésre előírt 12 milliárdos állami normatívát a 2019-ig megszokott módon folyósítsa a kormány.
  5. Az állami kukaholdingnak befizetett 5 milliárd forintot bocsássák a Budapesti Közművek rendelkezésére.
  6. Helyezzék hatályon kívül a közművezetékek adókról szóló törvényt, vagy kompenzálják a budapesti közműcégeket a törvény tavalyi módosítása után.
  7. Helyezzék hatályon kívül a kiemelt beruházásokról szóló kormányrendeleteket, amelyekkel elvonják a kerületi önkormányzatok településrendezési hatásköreit.
  8. Legyen érdemi egyeztetés az Európai Unió helyreállítási alapjából származó források felhasználásáról, fogadják be a kerületi önkormányzat javaslatait is.
  9. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában elfogadottaknak megfelelően biztosítsanak nemzeti és uniós forrásokat a villamos- és trolibeszerzésekhez, vagy engedélyezze az állam, hogy a főváros hitelt vegyen fel a beszerzéshez az Európai Beruházási Banktól.
  10. A Budapesti Diákvárosnak szánt területen a kínai Fudan Egyetem helyett a magyar diákok és fiatal családok számára megfizethető lakhatást biztosító kollégiumokat és bérlakásokat építsenek.

Az önkormányzati törvényben az szerepel, a képviselő-testület bármely önkormányzati ügyben közvetlenül a kérdésben hatáskörrel rendelkező állami szerv vezetőjéhez fordulhat, és kifogással élhet egy döntéssel kapcsolatban, valamint kezdeményezheti annak megváltoztatását, visszavonását. A törvény szerint a megkeresett állami szerv harminc napon belül köteles rá érdemben válaszolni.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!