Levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást – megjött a válasz az Európai Bizottságtól Orbán levelére

2021. november 23. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egy napja írtuk meg, hogy Orbán Viktor egy levélben kérte az Európai Bizottságtól, hogy függesszék fel a Magyarországgal szemben folyó kötelezettségszegési eljárásokat. Ahogy ő fogalmazott, „minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely aláássa a tagállamok területi és nemzeti integritása, valamint polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseit”. Megérkezett a válasz, ami azért nem túl meglepő: az Európai Bizottság udvariasan, de gyorsan elutasította a kérést, írja az Euronews.

„Nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott, könyv szerinti folyamatokról van szó. Az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik” – mondta a bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász egy Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre, majd hozzátette:

„politikai okokból vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást”.

Mint megírtuk, négy ügyben is fellép Magyarország ellen az Európai Bizottság, amely november közepén az Európai Unió Bírósága (EUB) elé idézte a kormányt, mert az nem foglalkozott a tavaly decemberi EUB-ítélet több elemével, valamint kötelezettségszegési eljárást is indítottak azért is, mert rosszul ültették át a terrorizmus elleni küzdelemről szóló uniós irányelveket. A múlt héten pedig a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos eljárás megkezdését megelőlegező levelet küldött az Európai Bizottság a magyar és a lengyel kormánynak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!