Tökölön is fellángolt a lámpaoszlopok és kerékpárutak kibékíthetetlen ellentéte

2021. november 22. – 11:38

Tökölön is fellángolt a lámpaoszlopok és kerékpárutak kibékíthetetlen ellentéte
A tököli kerékpáros útszűkületetek – Olvasónk fotói

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes jelenséggel találkozik az a bringás, aki Csepelen, Szigethalom és Tököl között szeretne biciklizni. Nemrég új kerékpárút készült, de az útban levő lámpaoszlopokkal a tervezők nem tudtak mit kezdeni. Tökölnek nem volt elég pénze a vezetékek földbe helyezésére, a kényszermegoldás viszont lerontotta a kerékpárút használhatóságát.

A szűkületekkel megszórt kerékpárútra olvasónk hívta fel a figyelmet. Mint írta, pár hete tekert arra a feleségével hétvégén, és meglepetten konstatálta a helyzetet.

„A bringaút nyomvonala konkrétan egy-két oszlop miatt szűkítve van a mai napig, aszfaltozott és átadott állapotban. Van olyan rész, ahol az egyik oldal kompletten megszűnik”

– tette hozzá.

Megkerestük a tököli önkormányzatot, ahol Hoffman Pál polgármester elmondta, hogy hivatala nem rendelkezik építéshatósági jogosultságokkal.

„A fényképen bemutatott kerékpárút- és közútszakaszok jól mutatják, hogy a tervezők kényszerhelyzetet oldottak meg”

– magyarázta a helyzetet.

Végül közölte, hogy az egyeztetett szakmai álláspontok szerint a kerékpárút megépítése jelentősen csökkentette a korábban közúti forgalomban közlekedő kerékpárosokat és gyalogosokat fenyegető közlekedési veszélyeket. Sajnálatos módon a város költségvetése nem teszi lehetővé a közúti elektromos vezetékek földbe helyezését, de törekszenek arra, hogy a fejlesztésre forrásokat szerezzenek.

További szűkületek – Olvasónk fotói
További szűkületek – Olvasónk fotói

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese szerint a megyei kompenzációs keretből készült kerékpárutakon még kevesebb a kontroll, mint az uniós támogatásúakon. Az útügyi műszaki előírás pedig annyira előírás, hogy csak országos közutakon kötelező betartani, önkormányzatoknál legfeljebb hivatkozási alap szokott lenni, így a kerékpárút szabályosságát nehéz számon kérni.

„A tököli kerékpárutat használhatónak kevésbé mondanám, főleg, hogy potenciális konfliktusforrásként kapubeállók is bonyolítják a szűkületeket”

– közölte, hozzátéve, hogy például az ilyen esetek miatt kell eltörölni a kötelező kerékpárút-használatot.

Mint arról beszámoltunk, nemrég az épülő zsadányi kerékpárúton találkozott hasonló lehetséges megoldással egy olvasónk, de ott a polgármester elmondása szerint az oszlopok át lesznek helyezve. Olvasónk azóta újra járt a helyszínen, de nem látott változást.

További biciklis hírek a Bringasáv rovatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!