Stumpf István: Azt akarjuk elérni, hogy egy egyetemi professzor legalább egymilliót keressen

2021. november 22. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

„A közalkalmazotti bértáblában olyan korlátok vannak, amiket nem lehet átlépni. Nem lehetett jól megfizetni azokat, akik minőségi munkát végeznek” – mondta a modellváltásért felelős kormánybiztos a hvg360-nak adott interjújában az egyetemek átalakításáról.

„Mi azt akarjuk elérni, hogy az egyetemi tanársegéd legalább 500 ezer bruttót keressen, a professzor meg legalább egymilliót. Ha nincs meg egy PhD-s hallgatónál az egyetemi életpálya ígérete, hogy érdemes odamenni, és egy munkahelyen jelentős fizetést kapni, akkor nem fogjuk tudni megteremteni a tudományos utánpótlást. És ezek még csak a bürokratikus kötöttségek. De olyan megalvadt struktúra alakult ki a magyar felsőoktatásban, amit nem lehetett feltörni. Az erős status quo érdekek megették a reformokat, amelyek versenyképesebbé tehették volna a felsőoktatást” – ezzel magyarázta Stumpf István az egyetemi modellváltást.

Szerinte nem igaz, hogy a kormány erőszakolta volna ki a modellváltást, és az utóbbi időben jelentősen csökkentek a félelmek az átalakítással kapcsolatban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kialakult korábbi vitát „ellenzéki félelemgerjesztésnek” nevezte, de elismerte, hogy nem tett jót a tárgyalásoknak. Azt mondta, most már minden egyetem elégedett. „Sehol sem merül már fel az autonómiasérelem, meg hogy nincs szó az egyetemek jövőjéről” – mondta.

Stumpf István szerint „kijelenthető, hogy a magyar kormány a felsőoktatásra eddig soha nem látott összegű támogatást fordít”. A kormánybiztos szerint összesen 1700 milliárd forintról van szó, amiben még nincs benne az 50 milliárdos PPP-kiváltás. Stumpf szerint a modellváltással az egyetemek rákényszerülnek arra, hogy saját stratégiát kialakítva szorosabb kapcsolatot építsenek az üzleti szférával. Elmondta azt is, hogy a következő években 11 science park épül az egyetemek körül és zöldmezős beruházásként megalakult a Tokaj-Hegyalja Egyetem is.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass