Alig indult el, máris felfüggesztették a civilek az ellenzéki államfőjelölést

2021. november 21. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Még tíz nap sem telt azóta, hogy a Civil államfő-jelölési Bizottság (CÁJB) elindította azon kezdeményezését, hogy olyan köztársasági elnökjelöltet találjanak civilek javaslatai alapján, aki mögé beállhatnak az ellenzéki pártok, máris leálltak.

A Magyar György ügyvéd által vezetett CÁJB a 24.hu-nak küldött egy közleményt, amelyben megindokolták döntésüket.

„Bár változatlanul rendkívül fontosnak tartjuk a kormányváltást akaró állampolgárok véleményének megismerését és tiszteletben tartását, az államfői szimpátiaszavazás keltette esetleges figyelem-megosztással nem kívánjuk veszélyeztetni az ellenzék közös programjának, a közös lista állításának és a kampánynak a sikerét”

– áll a közleményben, amelyet Magyar György elnök mellett a bizottság tagjai, Fleck Zoltán, Kaltenbach Jenő és Lattmann Tamás, Mérő László és Szepesházi Péter írtak alá. Azt írták, hogy a civilek és a pártok konstruktív együttműködése – az őszi előválasztáshoz hasonlóan – komoly siker lehetőségét hordozza magában, emiatt lépnek most hátra, szem előtt tartva fő céljukat, a NER és a Fidesz leváltását.

Áder János köztársasági elnök mandátuma 2022. május 10-én jár le, és a törvény szerint március 10. és április 10. között kell az országgyűlésnek megválasztani az utódját. A CÁJB szerint „a NER működéséből következik, hogy ezt az utódot Orbán Viktor a saját érdekeinek megfelelően fogja megnevezni, akit a fideszes többség megszavaz”, de úgy vélték, hogy az ellenzéknek így is fel kell mutatnia egy ellenjelöltet.

A CÁJB az ellenjelölt megtalálásához, online szimpátiaszavazást indított, amelyben minden olyan magyar állampolgár részt vehetett, aki 2022. március 31-ig betölti a 18. életévét. A jelöltek megnevezése november-decemberben zajlott volna, a szavazást pedig hibrid módon, online és személyes jelenléttel lehetett volna megrendezni az előválasztáshoz hasonlóan.

Magyar György korábban azt nyilatkozta, február 24-ére megtalálhatják az ellenzéki államfőjelöltet civilek jelölése alapján. Az ügyvéd a Telexnek azt mondta november 12-én, hogy már több jelölt is van, de neveket nem akart még közölni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!