Bárki voksolhat majd a civilek államfőjelölti szimpátiaszavazásán

2021. november 12. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szimpátiaszavazást indít a Civil Államfőjelölési Bizottság, a voksolás döntően online zajlik majd, de személyesen is lehet majd szavazni.

A szervezet közzétett egy értéknyilatkozatot, amelyben egyebek mellett arról írtak, hogy a jelenlegi köztársasági elnök mandátuma 2022. május 10-én lejár, és a törvény szerint március 10. és április 10. között az országgyűlésnek meg kell választania az utódját. „A NER működéséből következik, hogy ezt az utódot Orbán Viktor a saját érdekeinek megfelelően fogja megnevezni, akit a fideszes többség megszavaz” – írták.

Szerintük azonban a demokratikus ellenzék felelőssége, hogy a köztársaságielnök-választáskor felmutasson egy olyan ellenjelöltet, „aki nem kiszolgálja a mindenkori kormányfőt, hanem valóban megfelel a törvény szövegének és szellemének, kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”.

Tudják, hogy a jelöltet a Fidesz-többség nem fogja elfogadni, mégis „bármikor megválasztható” lesz, „ahogy erre a jogi környezet lehetőséget biztosít”. Ezt a jelölési feladatot vállalja fel a Civil Államfőjelölési Bizottság egy döntően online „szimpátia szavazással az állampolgárok széles tömegének bevonásával”. A 2022. február végén lezáruló államfőjelölési eljárásban részt vehet minden olyan magyar állampolgár, aki 2022. március 31-ig betölti a 18. életévét.

A legelfogadottabb jelölt nyerhet, a trollokat kiszűrik

Vannak már jelöltek, önjelöltek is, és egyes jelölőszervezetek is közöltek már neveket – mondta a Telex kérdésére Magyar György, a Civil Államfőjelölési Bizottság elnöke. Neveket egyelőre nem szeretne mondani, mert ebben a szakaszban ez még nem publikus. A jelöltek közül a bizottság fogja kiszűrni a trollokat, majd a versenyben maradók esetében elindul az ajánlásgyűjtés, és azok, akik kapnak legalább ötezer ajánlást, elindulhatnak a végső szavazáson is – mondta Magyar.

Fontos, hogy preferenciális szavazás lesz, vagyis több jelöltre is lehet majd voksolni. Több pontot kap majd az, akit az első helyre jelölnek, nála valamivel kevesebbet a második helyezett és így tovább. Mindez Magyar szerint azt eredményezi majd, hogy a legkonszenzusosabb jelölt lesz a győztes, akár úgy is, hogy nagyon sokan csak a második, harmadik helyre jelölték őt, összességében mégis ő lesz a legelfogadottabb.

Döntően online szavazás lesz, de a fővárosban és vidéki nagyvárosokban biztosítanak majd lehetőséget a személyes szavazásra is. A nevezési és az ajánlási szakasz november-decemberben zajlik, az ötezer ajánlást összegyűjtőknek nyilatkozniuk kell majd, hogy elfogadják-e a jelölést. A végső szavazás pedig januárban indul, és februárban zárul.

Magyar beszélt arról is, hogy transzparensen fogják felhasználni az anyagi forrásaikat, se a szavazás megszervezésére, se a lebonyolítására nem kérnek pénzt az ellenzéki pártoktól, alapítványi, civil adományokból, önkéntesek segítségével fogják majd lebonyolítani a folyamatot.

Tudják, hogy a győztest nem fogja megszavazni a Fidesz, de szeretnének egy alternatívát nyújtani arra az esetre, ha a választások után esetleg „megváltozik a jogi környezet”, vagy akár lehet majd közvetlenül is államfőt választani.

A Magyar György vezette jelölőbizottság bízik abban, hogy ha egy megfelelő programmal rendelkező, nagy támogatottságú jelölt győz a szimpátiaszavazáson, akkor őt az ellenzéki pártok is támogatják majd, és jelölni fogják a parlamentben a kormánypárt jelöltjének alternatívájaként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!