Závecz: Továbbra is négy százalékponttal vezet az ellenzéki közös lista a Fidesz előtt

2021. november 17. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az októberi eredmények után novemberben is 4 százalékpontos az ellenzéki pártok közös listájának előnye a Fidesz–KDNP-vel szemben a Závecz Research friss, az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány által megrendelt közvélemény-kutatása alapján, amelyet november 2. és 12. között végeztek kétezer ember megkérdezésével – írja a Hvg.hu.

A kormányközeli Nézőpont Intézet nemrég megjelent kutatása alapján Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltsége nem változtatott az ellenzéki pártszövetség megítélésén, ha pedig most lennének a parlamenti választások, azt a méréseik szerint a Fidesz–KDNP nyerné meg. A Závecz felmérése alapján viszont egészen más a helyzet: az ellenzéki előválasztás nyomán októberben már érzékelhető, 4 százalékos különbség volt a kormánypártok és az ellenzéki közös lista között az utóbbi javára, a friss adatok alapján pedig ez novemberben sem változott.

A kutatásból kiderült, hogy 72 százalékos lenne a részvételi hajlandóság, ha most vasárnap lenne az országgyűlési választás. A Fidesz–KDNP-re 37 százalék szavazna, az ellenzék listájára pedig 41 százalék – ez mindkét esetben két százalékpontos növekedést jelent az októberi számokhoz képest, ami a kormánypártoknál a szeptemberi szintre való visszatéréssel egyenlő. Ebben a konstrukcióban a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra és a Mi Hazánk Mozgalomra 3 százalék, egyéb listára 2 százalék szavazna, 14 százalék pedig még nem tudja, kire adná a voksát.

A felmérésből az is kiderült, hogy bár az ellenzék látszólag vezet, a megkérdezettek 45 százaléka szerint a Fidesz–KDNP fog győzni, és csak 40 százalék szerint lesz az ellenzék a befutó. A pártszimpátiák alapján ez nem is annyira meglepő:

  • a kormánypártok toronymagasan vezetnek, 37 százalék támogatja őket;
  • a második a DK 18 százalékkal;
  • mögöttük pedig a Jobbik 6, a Momentum 5, az MSZP, az MKKP és a Mi Hazánk 4, az LMP 3, míg a Párbeszéd 2 százalékon áll.

Ez utóbbi elég nagy meglepetésnek mondható, főleg a Jobbik és az MSZP esetében, amelyek 2018-ban bőven 10 százalék felett voltak a közvélemény-kutatások szerint. Arra a kérdésre, hogy kit nem látnának szívesen politikai szerepben, a legtöbben Gyurcsány Ferencet mondták, őt 69 százalék ellenezné, de Orbán Viktor és Karácsony Gergely sem túl népszerűek, a megkérdezettek 51 százaléka mindkettejüket elzavarná a politikából. Márki-Zay Pétert 39 százalék nem látná szívesen, 49 viszont igen, ennél magasabb szimpátiát csak Dobrev Klára és Jakab Péter tudtak felmutatni 52, illetve 50 százalékkal.

A kutatásban emellett környezetvédelmi témájú kérdéseket is feltettek a Hvg.hu szerint, ebből kiderült például, hogy sokak szerint inkább a megújuló energiákra kéne átállni a paksi atomerőmű bővítése helyett, az emberek háromnegyede pedig azt gondolja, hogy szükség lenne önálló zöld és klímaügyi minisztériumra. Összességében ebből az olvasható ki, hogy a magyarok nagy része papíron szívesen kiáll a zöld témák mellett, ám ha ez a pénztárcájukat is érinti, ennyire már nem egyértelmű a támogatás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!