Azzal védekezett, a villamos fékezése miatt szúrta szíven az egyik utast, 20 év fegyházat kapott

2021. november 10. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék a 28-as villamoson 2020. április 3-án történt emberölés ügyében – a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nélkül – 20 év fegyházbüntetésre ítélte az I. rendű vádlottat mint tettest, a II. rendű vádlottra pedig – aki bűnsegédként vett részt a bűncselekmény elkövetésében – 8 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki első fokon, írja közleményében a Fővárosi Törvényszék. Harmadik társuk 2 év – 4 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést kapott emberöléssel összefüggésben elkövetett bűnpártolás miatt.

A bíróság szerint a vádlottak, akik Budapest VIII. kerületében hajléktalanként éltek, 2020. április 3-án este 21 óra körül felszálltak a Kőbányai úton a 28-as villamosra, ahol nyomban belekötöttek a sértettbe és barátjába, akikkel egy kis termetű kutya is utazott. Az I. rendű vádlott előbb a kutyát piszkálta, majd leköpte a sértettet, és dulakodni kezdett vele. Eközben elővett egy 9,5 cm-es pengehosszúságú kést, amivel szíven szúrta a sértettet.

A sértett barátja próbált a férfi segítségére sietni, azonban ezt a II. rendű vádlott olyan módon akadályozta meg, hogy megütötte őt. A 26 éves sértett a szúrás miatt rövid időn belül a helyszínen meghalt, az életét a gyorsan kiérkező mentők sem tudták megmenteni. A vádlottak a helyszínről elmenekültek, de nem sokkal később a rendőrök a környéken elfogták őket.

A bíróság a három napon keresztül megtartott tárgyaláson tanúkat és szakértőket hallgatott meg.

A bíróság elvetette az I. rendű vádlott azon védekezését, miszerint a sértettnél is volt egy kés, és a villamos fékezésének hatására a sértett véletlenül esett bele a vádlott késébe.

A II. rendű vádlott azzal védekezett, hogy ő nem észlelte, mit tett az I. rendű vádlott, ezt szintén elvetette a bíróság, mivel ezeket a III. rendű vádlott beismerő és társaira is terhelő vallomása mellett az egyéb bizonyítékok is egyértelműen cáfolták.

A bíróság elvetette azt a védekezést is, hogy az I. rendű vádlott nem szándékosan, hanem gondatlanul okozott sérülést, és azt állapította meg, hogy a szúrás pillanatában a vádlott felismerte annak reális lehetőségét, hogy magatartása alkalmas a sértett életének kioltására, és ezen eredménybe – ha azt nem is kívánta, de – belenyugodott.

A bíróság nyomatékosan értékelte a büntetés kiszabása körében az I. és II. rendű vádlottak sokszorosan büntetett előéletét, azt, hogy az I. rendű vádlott feltételes próbaidő alatt követte el a cselekményt, továbbá az elkövetés módját, hogy egy tömegközlekedési eszközön minden indok nélkül kötöttek bele az utasokba, és bántalmazták a sértettet és barátját. Az ilyen jellegű erőszakos bűncselekmények a főváros ezen részén elszaporodtak – írták.

Az ítélettel szemben az ügyész az I. és II. rendű vádlott vonatkozásában súlyosításért, hosszabb tartamú büntetés kiszabása érdekében, míg az I. és II. rendű vádlottak és védőik felmentésért, eltérő minősítésért, részben pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A III. rendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslat bejelentésére. A bíróság az I. és II. rendű vádlott letartóztatását az ítélet kihirdetését követően fenntartotta. A fellebbezésről a Fővárosi Ítélőtábla fog dönteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!