Racionalitást ne keressen senki, mert az nincs

2021. november 5. – 05:09

Racionalitást ne keressen senki, mert az nincs
Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Remélem, mind jól vannak, és nem vesztették el a hitüket, a segíteni akarásukat! Talán látják, tudják, tapasztalják, de az egészségügyi ellátórendszer még rosszabb helyzetben van, mint a harmadik Covid-hullám idején volt” – dr. Szíjjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke így kezdte posztját abban a zárt Facebook-csoportban, ahová a Spartacus Covid Önkéntesek kaptak belépőt. Emlékeznek még rájuk?

A Telex újságírója is részt vett idén áprilisban azon a képzésen, amelyre önkénteseket vártak: a cél az volt, hogy segítsenek – akár segédápolói feladatokkal – a végkimerültség határán lévő, Covid-osztályos dolgozóknak. Később láttuk, hogy a kórházak nem kapkodnak a civilek után, a harmadik hullám ugyanakkor a nyárra lecsengett, így az önkénteseket sem emlegették ezután. Egyszer-egyszer voltak segítségkérő felhívások a már említett zárt csoportban – leginkább adminisztrációs feladatokra a vérellátóban, háziorvosok mellett, esetleg oltóponton –, de más nem.

A csendet az önkéntes akciót kitaláló és levezető helyi MOK-elnök bejegyzése törte meg. Szíjjártó így folytatta az önkénteseinek címzett posztot (az érintett hozzájárult ahhoz, hogy cikkünkben a zárt csoportba írt mondatait idézzük):

„Sajnos sok ápoló és orvos is felmondott vagy nyugdíjba ment. A szakemberhiány kritikus mértékű. A győri Petzben több osztályt is összevontak az ápolóhiány miatt. A mosonmagyaróvári kórházban hajszálon múlik, hogy egy-egy osztály még éppen tud-e működni, és messze kevesebb dolgozóval, mint korábban. Mindezek ellenére a kórházvezetések még mindig elzárkóznak az önkéntesek bevonásától. Pár alkalommal úgy tűnt, hogy lesz kivétel, de szinte sosem sikerült a megvalósítás. Ezért már csak félve merek önökhöz fordulni, segítségüket kérni, mert az utolsó pillanatban lehet, a kórházvezetés ismét visszakozni fog…”

Szíjjártó doktor most adminisztrátori munkára keres önkénteseket a mosonmagyaróvári Karolina Kórház oltópontjára. „Nyakunkon a negyedik hullám. Megkezdődtek az átszervezések a kórházakban. A következő hetekben várhatóan egyre nehezebb lesz a helyzet” – tette még hozzá.

Segédápolói feladatokra képezték ki az önkénteseket – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Segédápolói feladatokra képezték ki az önkénteseket – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

A csütörtöki Covid-számok alapján a napi új fertőzésszám 6268, az elhunytaké 107; kórházban 3366 betegeket kezelnek, 349-et lélegeztetnek.

A Telex ezután kereste meg őt. Kérdésünkre, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei kórházak keresték-e a mostanában őket, rövid választ adott.

„Nem.”

És nincs nagy bizodalma abban, hogy ezúttal segédápolói feladatokig is eljutnak azok az önkéntesei, akik pedig megtanultak beteget etetni, itatni, szakszerűen ágyazni, és ami talán a legfontosabb: emberi hangon kommunikálni velük. „Tudom, hogy az orvoskollégák is bizalmatlanok a civilekkel, a kórházvezetők pedig nem dönthetnek maguk arról, hogy jöjjenek-e az önkéntesek a Covid-osztályokra. Racionalitást ne keressen senki, mert az nincs.”

Dr. Szíjjártó László – hiába a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke – éppúgy nem rendelkezik magyar adatokkal az intenzíven ápolt betegek oltottsági arányával, ahogy a közvélemény sem. „Izraelből jutok hozzá a leghasznosabb adatokhoz, épp most olvastam egy tanulmányt a kétszer, illetve háromszor oltottak megbetegedéseiről. Nulla százalékról sehol nem beszélnek, de megállapítják, hogy a háromszor oltottaknál jóval kisebb az intenzívre kerülés lehetősége a negyven fölötti korosztálynál, mint a kétszer oltottaknál.”

A mosonmagyaróvári kórházban, ahol Szíjjártó doktor is dolgozik, most már kevésbé súlyos állapotú covidos betegeket is ellátnak; aki intenzív terápiára szorul, azt továbbra is Győrbe szállítják, a betegfogadás változásáról az Új Szó cikkében olvashatnak bővebben. Kérdésünkre, hogy ha a betegszám indokolja, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház is el tudja-e látni a legsúlyosabb állapotú betegeket, Szíjjártó László a MOK alelnökének korábbi nyilatkozatát idézte – nyilván egyetértve azzal: „Ha üres ágy van, oda lehet beteget fektetni. Az ellátás minősége a kérdéses. Az egy ápolóra, orvosra jutó betegszám és a munkamennyiség, ami sok helyen elfogadhatatlanul megemelkedett. A járvány súlyosbodásával ez tovább romolhat. Sokan gondoljuk, hogy ez az egyik oka a hazai kiugrón magas Covid-halálozásnak.”

Vérnyomásmérés az áprilisi képzésen – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Vérnyomásmérés az áprilisi képzésen – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Dr. Szíjjártó László szerint az oltott rokonok sokat tudnának segíteni a kórházba kerülő, nem súlyos állapotú covidos hozzátartozóknak. „De mint mondtam, a rendszer nem racionálisan működik.” Ennek fényében akár felesleges is lehetne a kérdés, hogy lesznek-e a negyedik hullámban önkéntes képzések, de a válasz nem mindegy: „Jelenleg készen áll a megyénkben körülbelül 60, a Spartacus-programunkban képzett önkéntes.

Ha lesz igény többre, és lehetőség is, hogy segítsenek, akkor azonnal folytatjuk a képzést. De itt van hatvan képzett önkéntes – ha bárkinek szüksége van rájuk, csak jelezze!”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!