Egymillió forintot kell fizetnie a Magyar Nemzetnek, amiért cikkükben pedofíliának nevezték a Meseország Mindenkié-t

2021. november 3. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megsértette a Magyar Nemzet cikke a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a bíróság szerint: a lap kiadóját, a Mediaworks Hungaryt bocsánatkérésre és egymilliós sérelemdíj megfizetésére kötelezték emiatt, írja a Helsinki Bizottság. Az ítélet még nem jogerős.

A Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában jelent meg a nagy port kavaró Meseország mindenkié című könyv, mely kortárs szerzők meseátiratait tartalmazza különféle hátrányos helyzetű csoporthoz tartozó szereplőkkel. Mint a Helsinki Bizottság közleménye írja,

„Orbán Viktor 2020. október 3-i rádióinterjújában összemosta a pedofíliát és a Labrisz kiadványát. A kormánypárti propagandasajtó ekkor kapcsolt fokozatot, hogy ezt a nyilvánvaló hazugságot igazolja.”

A Magyar Nemzet szóban forgó cikke október 12-én jelent meg, ebben Németh György szociológus-közgazdász azt állította, hogy a „Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó.”

A Labrisz ezután beperelte a Magyar Nemzetet, a Fővárosi Törvényszék pedig szerdán hirdette ki elsőfokú ítéletét, mely szerint „sem a Meseország mindenkié c. könyvben, sem a felperes tevékenységében nem merült fel pedofília jelensége”. A bírósági döntés értelmében a Mediaworks bocsánatkéréssel tartozik, illetve egymilliós sérelemdíjat is fizetnie kell a szervezetnek.

A Meseország mindenkié című mesekönyv azután került a figyelem központjába, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarálta a könyv egy példányát, de fideszes politikusok is felszólaltak ellene, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint felmerülhet kiskorú veszélyeztetése az óvodákban, ahol bevezetik a mesekönyvet. Nagykátán és Csepelen be is tiltották a helyi óvodákban a mesekönyvet. A botrányok hatására a könyv a sikerlisták élére került.

Júliusban a helyzetet fokozta, hogy a kormány elfogadta a melegellenessé eltérített pedofiltörvényt, mely tiltja a homoszexualitás népszerűsítését és megjelenítését, de azt nem definiálja, hogy ez pontosan mit jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!