Népszava: Papíron nem, csak a gyakorlatban szűnt meg a kontaktkutatás

2021. november 03. – 09:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha lenne még kontaktkutatás, ami már nincsen…” – ezt is mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL-nek a hétvégén, amikor arról beszélt, hogy három oltás után ő maga is megfertőződött. Az operatív törzs azt válaszolta a Népszava kérdésére, hogy az eljárásrend változatlan. „A kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy az utolsó érintkezést követő 10 napig a fertőzésre jellemző tünetek kialakulását önmaguk ellenőrizzék” – áll az Operatív Törzs a lapnak küldött válaszában. Arról viszont nem közöltek részleteket, hogy ki és hogyan keresi fel a kontaktokat, hogyan értesülnek arról az emberek, ha valaki, akivel a korábbi napokban találkoztak utóbb pozitív covid-tesztet produkált – írja a Népszava.

„Papíron nem, csak a gyakorlatban szűnt meg” – mondta az eljárásrendről egy budai háziorvos a lapnak, aki úgy emlékszik, valamikor tavasszal hívta őt utoljára egy rendőrőrnagy, hogy adja meg két covidos betege elérhetőségét, mert ő most kontaktkutatással van megbízva.

Egy ostorosi háziorvos is azt mondta: ő sem tud olyan dokumentumról, amellyel felfüggesztették volna a kontaktkutatást. Körzetében most több középiskolában is jártak a járványügyi felügyelők, szoros kapcsolatokat kutatva, ám csak a fertőzöttek közvetlen közelében ülőket és nem a teljes osztályt küldték haza karanténba.

„Az elmúlt egy évben jó, ha három-négy hatósági határozattal találkoztam” – mondta lapnak egy Pest megyei kistérség háziorvosa, aki szerint azért nem keresi a járványügyi hatóság a kontaktokat, mert nincs elég ember a feladatra. Arról, hogy ezt a munkát abbahagyták, hozzá sem érkezett semmilyen papír, egyszerűen csak nem csinálták tovább. Mint mondta, a gyakorlatban annyi szokott történni, hogy ha valakiről kiderül a fertőzöttség, akkor az orvos hazaküldi tíz napra, de azt már senki sem ellenőrzi, betartotta-e a karantén szabályait.

Az koronavírus-járvány negyedik hulláma erőteljesen terjed Magyarországon, a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 74 ember halt meg és 2595 új fertőzöttet találtak. Hétfő óta új járványügyi korlátozások léptek életbe Magyarországon, ezek részleteit itt olvashatja.