Népszava: Papíron nem, csak a gyakorlatban szűnt meg a kontaktkutatás

2021. november 3. – 09:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha lenne még kontaktkutatás, ami már nincsen…” – ezt is mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL-nek a hétvégén, amikor arról beszélt, hogy három oltás után ő maga is megfertőződött. Az operatív törzs azt válaszolta a Népszava kérdésére, hogy az eljárásrend változatlan. „A kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy az utolsó érintkezést követő 10 napig a fertőzésre jellemző tünetek kialakulását önmaguk ellenőrizzék” – áll az Operatív Törzs a lapnak küldött válaszában. Arról viszont nem közöltek részleteket, hogy ki és hogyan keresi fel a kontaktokat, hogyan értesülnek arról az emberek, ha valaki, akivel a korábbi napokban találkoztak utóbb pozitív covid-tesztet produkált – írja a Népszava.

„Papíron nem, csak a gyakorlatban szűnt meg” – mondta az eljárásrendről egy budai háziorvos a lapnak, aki úgy emlékszik, valamikor tavasszal hívta őt utoljára egy rendőrőrnagy, hogy adja meg két covidos betege elérhetőségét, mert ő most kontaktkutatással van megbízva.

Egy ostorosi háziorvos is azt mondta: ő sem tud olyan dokumentumról, amellyel felfüggesztették volna a kontaktkutatást. Körzetében most több középiskolában is jártak a járványügyi felügyelők, szoros kapcsolatokat kutatva, ám csak a fertőzöttek közvetlen közelében ülőket és nem a teljes osztályt küldték haza karanténba.

„Az elmúlt egy évben jó, ha három-négy hatósági határozattal találkoztam” – mondta lapnak egy Pest megyei kistérség háziorvosa, aki szerint azért nem keresi a járványügyi hatóság a kontaktokat, mert nincs elég ember a feladatra. Arról, hogy ezt a munkát abbahagyták, hozzá sem érkezett semmilyen papír, egyszerűen csak nem csinálták tovább. Mint mondta, a gyakorlatban annyi szokott történni, hogy ha valakiről kiderül a fertőzöttség, akkor az orvos hazaküldi tíz napra, de azt már senki sem ellenőrzi, betartotta-e a karantén szabályait.

Az koronavírus-járvány negyedik hulláma erőteljesen terjed Magyarországon, a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 74 ember halt meg és 2595 új fertőzöttet találtak. Hétfő óta új járványügyi korlátozások léptek életbe Magyarországon, ezek részleteit itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!