A maszkviselés előírásának lehetőségét és ingyenes teszteket követelnek az ellenzéki pártok

2021. október 27. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

Három járványügyi intézkedés bevezetését követeli közös közleményében az ellenzéki pártszövetség, illetve a pártok, civilek és szakértők együttműködéséből alakult ELEGY. Mint írják, a kormány semmit nem tesz a járvány terjedésének megakadályozásáért.

Követeléseik:

  • Az önkormányzatok és minden intézmény kapjon jogosultságot a kötelező maszkhasználat előírására. (Budapest például előírná a tömegközlekedési járműveken a maszkviselést, de egy törvénymódosítás miatt erre nincs joga.)
  • Tegyék ingyenesen elérhetővé a lakosság számára az antigén gyorsteszteket, első lépésben az oktatási intézményekben biztosítsák ezt.
  • Az időpont-foglalás lehetőségét fenntartva szüntessék meg az előzetes regisztrációt a védőoltáshoz.

A közlemény szerint ezek a lépések sem garantálják a járvány súlyosbodásának megakadályozását, viszont nélkülük esélytelen a negyedik hullám pusztítását kivédeni. „Minden óra amit a szükséges intézkedések nélkül töltünk el, magyar állampolgárok életébe fog kerülni. Fájdalmas belátni, hogy a Covid-19 járványon még nem vagyunk túl, és elkeserítő számunkra is újabb korlátozásokra támaszkodni, de most a magyar állampolgárok biztonsága érdekében mégsem látunk más lehetőséget.”

A pártok képviselőin kívül az ELEGY nevében az Egészségügyi Bizottság vezetői, Dr. Falus Ferenc és Dr. Pusztai Erzsébet, Dr. Magyar György, az ELEGY társalapítója és Dr. Mellár Tamás országgyűlési képviselő, az ELEGY szakmai bizottságainak alapítója írta alá a közleményt. (Pártszövetség: DK, Jobbik, Magyar Liberális Párt, Mindenki Magyarországa Mozgalom, LMP, Párbeszéd, MSZP, Momentum.)

A romló járványügyi adatok miatt neves egészségügyi szakértők is a járványügyi szabályok szigorítását kérték a kormánytól, ám továbbra is az a központi üzenet, hogy az oltás az egyedüli megoldás, a maszk vagy a lezárások nem védenek meg a vírustól. Eközben erősen nőtt a szennyvíz koronavírus-koncentrációja, számos kórházban és szociális intézményben is korlátozásokat vezettek be, a fővárosi törvényszéki épületekben pedig kötelező tették a maszkviselést. A szerdai adatok szerint 3125 új fertőzöttet találtak, és meghalt 36 beteg, nőtt a kórházi ápolásra szorulók száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!