A főváros újra bevezetné a kötelező maszkot a tömegközlekedésben, de nem tudja

2021. október 21. – 18:30

Másolás

Vágólapra másolva

Bár Budapest jobban áll az országos átlagnál a koronavírus-fertőzöttségben, a főváros vezetése ismét szeretné bevezetni a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési járműveken – mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón.

Budapesten az előző évi hasonló időszak fertőzöttségének csak 68%-át értük el, de egyre többen szeretnék, hogy legyen ismét kötelező a maszk a tömegközlekedési járműveken, tette hozzá. Ezzel a főváros egyetért, és elő is írnák a maszkviselést, csakhogy erre Budapestnek egy törvénymódosítás miatt most nincs joga. Ezért a főpolgármester a belügyminiszterhez fordult, vagy rendelje el ő maszkviselést, vagy adják vissza a hatáskört Budapestnek. Pintér Sándor egyelőre nem válaszolt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Kiss Ambrus arról is tájékoztatott, hogy a Sziget fesztiválról dönt a jövő héten a fővárosi közgyűlés. A közterületi megállapodást már egyszer levették a napirendről, most megint nekifutnak. A jelenlegi előterjesztés arról szól, hogy nem tíz, hanem 5+5 évre kötnének megállapodást. Az első öt év letelte előtt megnéznék, teljesültek-e a vállalások (például a zajhatárok betartása), és ha igen, megkezdhetik tárgyalást az 5 éves hosszabbításról.

A testület várhatóan elfogadja az Integrált Területi Programot is, aminek keretében a főváros 60+26 milliárd forint támogatást vehet fel az Európai Uniótól infrastruktúrafejlesztésre és szociális programokra. Budapest 11 programot indít, Kiss Ambrus kiemelte közülük a Lakásügynökség felállítását, az Egészséges utcák programot (amiben kerületi zöldfelület-fejlesztések, közparkfelújítások vannak), valamint a szociális partnerekkel kötendő foglalkoztatási paktumot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!