Márki-Zay nem tartja megtisztelőnek, ha Trumphoz hasonlítják

2021. október 26. – 17:16

frissítve

Márki-Zay nem tartja megtisztelőnek, ha Trumphoz hasonlítják
Márki-Zay Péter az ellenzék közös megemlékezésén 2021. október 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Senki nem akar feles többséggel kétharmados szabályokat felülírni, de ezek a jogszabályok a megszületésük pillanatától kezdve érvénytelenek. Ezt Márki-Zay Péter jelentette ki az Euronewsnak adott interjúban. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint a kizárólag fideszes kinevezettekből álló alkotmánybíróság valamiért nem mondta ki az érvénytelenségüket.

Márki-Zay állítja, csak akkor lesz Magyarországon jogállam, ha felszámolják a korrupciót, a jelenlegi állapotot ő nem tekinti jogállaminak. Illegitimnek tartja például Polt Péter legfőbb ügyész kinevezését, mert szerinte az a Fidesz kizárólagos hatalmon tartását szolgálta. „A kizárólagos hatalomra törekvés pedig még a magyar jelenlegi alaptörvény szerint is, nem hogy a régi alkotmány szerint alkotmányellenes” – tette hozzá. (A Márki-Zay által említett alkotmányos kifogások gyakorlati következményeiről korábban Jakab András alkotmányjogásszal beszélgettünk, aki szerint „a hideg polgárháború felforrósításának forgatókönyve, ha az ellenzék hatalomra jutva semmisnek tekinti az Alaptörvényt”.)

Szóba került az interjúban az is, hogy sokan Donald Trumphoz hasonlítják a hódmezővásárhelyi polgármestert, a jelenséggel a Telexen is külön cikkben foglalkoztunk. Azt Márki-Zay Péter is elismerte, hogy sok közös vonás van közte és a volt amerikai elnök között, ám nem szereti, ha hozzá hasonlítják. „Én különösképpen nem tartom megtisztelőnek a Trump elnök úrhoz való hasonlítást, nekem az igazmondás és az emberek egyenlő jogainak elismerése olyan alapértékek, amelyeket Trump elnök kommunikációjában nem mindig véltem felfedezni.”

Megkérdezték, miniszterelnökként fenntartaná-e a lengyelekkel kötött szoros szövetséget jogállamisági kérdésekben. Márki-Zay arról beszélt, katolikusként végtelen tisztelettel tekint a lengyelek vallásosságára, és hogy ezt ők a kommunizmus alatt is megőrizték hősiesen.

„Az is egy óriási különbség Orbán Viktor és Lengyelország vezetője között, hogy az egy puritán katolikus ember, aki nem lop”

– fogalmazott a miniszterelnök-jelölt. Szerinte Magyarországnak inkább ezeket az értékeket kellene átvennie a szövetségesétől, amely soha nem fogadta el, hogy Putyin határozza meg a nemzeti politikát Lengyelországban. „Ezért arra kérem a lengyel népet, hogy fogadják el, hogy mi sem szeretnénk, ha Putyin határozná meg a nemzeti politikát Magyarországon. Hogy minekünk inkább a lengyel oktatás és gazdaságfejlesztés csodálatos eredményeit kellene átvenni” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!