A Nézőpont mérései szerint Karácsony közelebb tudott kerülni Orbánhoz, mint az előválasztást megnyerő Márki-Zay

2021. október 25. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk egy héttel azután, hogy a kormányközeli Századvég az ellenzéki előválasztás lezárulta után rögtön megmérte, hogy Orbánt többen akarják miniszterelnöknek, mint Márki-Zay Pétert, az ugyancsak kormányközeli Nézőpont Intézete is előállt a maga méréseivel. Ez ránézésre talán még inkább zavarba ejtő eredményeket hozott, a Nézőpont ugyanis friss közvélemény-kutatásában azt állapította meg, hogy ugyan Orbán győzelme van betonozva, a visszalépő Karácsony Gergely néhány százalékponttal közelebb tudott kerülni hozzá Márki-Zaynál.

A Nézőpont szeptember végén azt mérte, hogy nem nőtt az ellenzéki pártok támogatottsága az előválasztás miatt, ekkor a biztos szavazók körében a Fidesz 53 százalékon, az ellenzéki összefogás pedig 45 százalékon állt, míg augusztusban 52-46 volt ez az arány az intézet szerint. A mostani 1000 fős, telefonos megkérdezéssel készült reprezentatív felmérés mást vizsgált, ezúttal az volt a kérdés, hogy „Ha ön dönthetné el, Orbán Viktor és Karácsony Gergely / Márki-Zay Péter közül kit választana miniszterelnöknek?”.

A Nézőpont Intézet augusztus elején publikált trendadatai alapján május végére 28 százalékpontra csökkent a hivatalban lévő kormányfő, Orbán Viktor (49 százalék) és Karácsony Gergely (21 százalék) közötti népszerűségkülönbség, amelyhez még 19 százalék, egyik jelölttel sem szimpatizáló választópolgár társult. Az ellenzéki előválasztás második fordulója után készült Nézőpont-felmérés szerint Márki-Zay nem tudta jobban megszorítani a hivatalban lévő miniszterelnököt, mint Karácsony, ekkor Orbánnak 54 százalékot, az előválasztás győztesének pedig 23-at mértek és a válaszadók 14 százaléka mondta azt, hogy egyiküket sem választaná.

A Nézőpont szerint az előválasztás után ugyan Márki-Zay népszerűbb, mint Karácsony volt, de a közvélemény-kutató arra a következtetésre jutott, hogy a jelöltválasztás Orbán Viktor táborát még jobban mozgósította.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

Azt is kiemelték, hogy míg a 30 év alatti fiatalok körében többen támogatták Orbánnal szemben Márki-Zayt, mint Karácsonyt, a 60 év feletti, a Nézőpontot idézve „a választások végeredménye szempontjából aktivitása és lélekszáma miatt fontosabb” korosztályban gyengébben szerepelt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A Nézőpont szerint tehát Karácsony közelebb került a kormányfő legyőzéséhez, mint Márki-Zay, de valójában mindketten nagyon távol voltak ettől. Összehasonlításképp, a fentebb már emlegetett Századvéges kutatásban a válaszadók 51 százaléka Orbánt, 41 százalékuk Márki-Zayt mondta, a válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya 8 százalék volt.

Az ellenzéki előválasztási küzdelemben több, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatás jelent meg, amelyeket a pártok és jelöltek politikai eszközként használtak, aztán azt láthattuk, hogy a második fordulóra már alig jelentek meg felmérések. Vajon mennyire fogott ki a hektikus előválasztási harc a közvélemény-kutatókon? A Medián, a Publicus és a Závecz Research vezetői a Telexnek egybehangzóan azt mondták: ilyen kiszámíthatatlanul gyorsan változó folyamatokról nem lehet érvényes véleménykutatást készíteni. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!