A Századvég máris megmérte, hogy Orbánt többen akarják miniszterelnöknek, mint Márki-Zayt

2021. október 19. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Alighogy véget ért az ellenzéki előválasztás második fordulója, a kormányközeli Századvég kutatóintézet máris közzétett egy friss felmérést arról, hogy a magyarok többsége a következő négy évben is Orbán Viktort látná szívesen a kormányfői pozícióban.

A Századvég azt kérdezte a kutatásban részt vevőktől, hogy Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert, az ellenzéki előválasztás győztesét látnák-e szívesebben a miniszterelnöki pozícióban. A válaszadók 51 százaléka Orbánt, 41 százalékuk Márki-Zayt mondta, a válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya 8 százalék volt.

A Századvég lakhely szerinti bontásban is vizsgálta a kérdést. Ebből az jött ki, hogy a budapestiek többsége (54 százalék) Márki-Zayt szeretné következő miniszterelnöknek, és 38 százalékuk mondta azt, hogy Orbán maradjon a miniszterelnök. A válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya a fővárosban is 8 százalékos a Századvég szerint.

Vidéken azonban Orbán vezet, minél kisebb településről van szó, annál nagyobb az előnye. A Századvég állítása szerint a 18 megyeszékhelyen élők 52 százaléka Orbánt látná szívesen miniszterelnökkét 2022 után, míg Márki-Zayt a 42 százalékuk. A városokban 54-37, a falvakban pedig 56-37 az arány Orbán javára.

Módszertan: CATI (telefonos) módszer, n=1000 felnőtt magyar lakosság körében (választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők), adatfelvétel: 2021. október, hibahatár: +/- 3,4 százalékpont

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!