Kormányellenes genderistának nevezte a kormány népszavazási kérdését elkaszáló bírót Szánthó Miklós

2021. október 23. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányellenes genderistának nevezte a Kúria egyik bíráját Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. A kormányközeli elemző- és kutatóintézet vezetője azért bírálta Kovács Andrást, mert az általa vezetett tanács elkaszálta a kormány gyermekvédelmi népszavazásának egyik kérdését.

A kormány július végén jelentette be, hogy „gyermekvédelmi” népszavazást indítanak, amelynek kérdéseit július 30-án hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Társaság a Szabadságjogokért mind az öt kérdést megtámadta a Kúrián. Elsőként azt a kérdést vizsgálták, ami így szól:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”

A Kúria tanácsa úgy döntött, hogy ez a kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására, márpedig bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az Alaptörvény módosítása válna szükségessé. A Kúria azt is kimondta, hogy nem lehet általánosan elvonni a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére, mert ezzel alapvető jogaik gyakorlásától fosztanák meg őket.

Szánthó Miklós mindezt úgy értelmezte a Facebook-oldalán, hogy: „a Kúria egyik, kormányellenes bírája beállt genderistának és a nyílt társadalom hálózatával karöltve letiltotta az egyik kérdést a gyermekvédelmi népszavazás ügyében – arra hivatkozva, hogy a nemátalakító műtétek »hozzáférhetetlenné tétele«️ korlátozza a kiskorúak önrendelkezési jogát.”

Kovács Andrásról azt is írta: „Nem ismeretlen a politikai jellegű döntések meghozatalában, a szintén általa vezetett tanács 2018-ban érvénytelenített több ezer határon túli voksot az országgyűlési választásokon, egy mandátumtól éppen megfosztva a Fideszt és odaadva azt a Jobbiknak.” Szánthó szerint Kovács egy 2019-es konferencián azt mondta, hogy: „Magyarországon nincs jogállam”.

Szánthó Facebook-bejegyzését a kormánypárti Magyar Nemzet és a Mandiner is azzal a címmel szemlézte, hogy: „Szánthó Miklós: Ez van, nekünk ilyen »diktatúra«️ jutott.”

A 2013 óta működő Alapjogokért Központról korábban kiderült, hogy a mögötte álló cég többek között a kormánypárti Civil Összefogás Fórumtól (CÖF) kapott pénzt a működésre, de volt, hogy a jegybank egyik alapítványa is támogatta őket. Tavaly 660 millió forintnyi, ismeretlen hátterű támogatásról érkezett hír a központ háza tájáról. A magát jogi elemző- és kutatóintézetként definiáló szervezet igazgatója Szánthó Miklós, aki egyben a kormánypárti sajtótermékeket tömörítő állami médiaalapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke is.

A Központ munkatársai gyakran bukkannak fel a közmédiában és a jobboldali sajtóban független szakértő sapkában a kormányzat aktuális álláspontját megerősítve. Ősszel azzal hívta fel magára a figyelmet a szervezet, hogy kiadott egy könyvet a „genderőrületről”, és egy sokakat felháborító, militáns felhangokkal operáló, nemzeti identitáserősítő kampányt futtatott – mint utóbb kiderült, közpénzből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!