Rádöntötte a házfalat a vihar egy emberre Lengyelországban, meghalt

2021. október 22. – 10:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas szélvihar pusztított Lengyelországban csütörtök éjszaka, több mint 121 ezer háztartás maradt áram nélkül – írja az MTI.

Meghalt egy ember, amikor rádőlt az épülő házfal, tizennyolcan pedig megsérültek – köztük hét tűzoltó volt.

Több közúti baleset is volt a viharos szél miatt, hárman balesetben vesztették életüket.

Országszerte több mint 10 ezer alkalommal riasztották a tűzoltókat a vihar okozta károk miatt, a legtöbb esetet a három nyugat-lengyelországi vajdaságban, az Alsó-sziléziaiban, a Nagy-lengyelországiban, valamint a Kujávia-pomerániaiban jelentették. A tűzoltóság mindenekelőtt letört faágakat távolította el a közutakról, és rögzítette a megrongált háztetőket.

Meghalt egy mozdvonyvezető Németországban

A helyenként orkánerejű, az óránkénti 110 kilométert is meghaladó sebességgel lecsapó vihar csütörtökön érte el Németországot, de a tűzoltóságnak és a mentőknek pénteken is sok dolguk volt miatta.

Brandenburg tartományban meghalt egy mozdonyvezető, aki kollégájával a szerelvény előtti pályaszakaszt tisztította a leszakadt ágaktól, gallyaktól, és rázuhant egy vastag faág.

Kórházba szállították, péntek reggel belehalt sérüléseibe – írja az MTI.

Országszerte négy további súlyos balesetet okoztak kidőlő fák és leszakadó ágak. A Deutsche Bahn vasúttársaság több térségben órákra leállította a távolsági járatokat. Sok településen utcákat, aluljárókat öntött el a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék, és áramkimaradás keletkezett vezetékszakadás miatt. Hamburgban vihardagály okozott gondokat, az Elba torkolatában fekvő városban víz alá került a világhírű halpiac (Fischmarkt).

A felfordulást az Ignatz és a Hendrik nevű front okozta, és a vihar azért is veszélyes, mert a fák még nem hullatták le lombjukat, ezért a szél a levelek miatt nagy felületbe tud belekapaszkodni. Épp ezért több városban – például Rostockban, Lipcsében és Osnabrückben – bezárták az állatkerteket, parkokat és kerteket. Másutt a temetőket zárták be, és elhalasztották a tervezett temetéseket és gyászszertartásokat.

Csehországban és Franciaországban is pusztított a vihar

Több más országban is komoly károkat okozott a vihar. Csehországban 270 ezer háztartás maradt áram nélkül csütörtökön.

A cseh meteorológiai intézet jelentése szerint a síkvidékéken 90, a hegyvidékeken 125 kilométer per órás szélsebességeket mértek.

A nagyobb széllökések letépték a házak tetőszerkezeteit, fákat, villanyoszlopokat döntöttek ki. A ledőlt fák több helyen akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat. Több természetvédelmi terület igazgatósága ideiglenesen megtiltotta a látogatásokat, és bezárt számos állatkert is. Leálltak a hegyvidéki kötélpályák, Prágában pedig az állatkerten kívül bezárták a turisták és a lakosok körében igen népszerű várkerteket is.

Szerda éjszaka hatalmas szélvihar érte el Hollandiát és Észak-Franciaországot is. A holland NOS Jeugdjournaal híradása szerint a vihar miatt négyen megsérültek, egy embert kórházba is kellett szállítani.

Magyarországot se kerülte el a szélvihar csütörtökön. Budapesten közel száz kilométer per órás széllökést is mértek. A legerősebb széllökést a budapesti János-hegyen mérte az OMSZ, 95,4 km/h-s sebességű volt. A hegyeket és a Balatont leszámítva máshol 80 km/h körül alakult a szélerősség maximuma.

A Katasztrófavédelem beszámolója szerint elsősorban az ország középső részén okozott gondokat a szél, kidőlt fákról, lezuhant ágakról, megbontott tetőszerkezetekről kaptak bejelentéseket. A legtöbb hívás a fővárosi tűzoltókhoz érkezett, a károkat folyamatosan számolják fel. A szélvihar a tömegközlekedést is megzavarta, például fa borult a fogaskerekű vezetékére. Püspökladány és Sárrétudvari között pedig egy menetrend szerinti járatra dőlt egy fa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!