Fákat döntött ki és házakat döntött össze a viharos szél Franciaországban és Hollandiában

2021. október 21. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas szélvihar érte el Hollandiát és Észak-Franciaországot is szerda éjszaka. A holland NOS Jeugdjournaal híradása szerint a vihar miatt négyen megsérültek, egy embert kórházba is kellett szállítani.

A legsúlyosabb károk a hollandiai Barendrecht város Ter Leede nevű városrészében keletkeztek, ahol több fa kidőlt, volt, amelyik autókat tört össze. A házakról tetőcserepeket is leröpített a szél, néhány házban betörtek az ablakok. A tűzoltóság a helyi lakosokkal együtt dolgozik a romok eltakarításán.

Vihar miatt leesett tetőcserepek és egy feldőlt motor a hollandiai Barendrecht egyik utcáján 2021. október 21-én reggel – Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Utrecht
Vihar miatt leesett tetőcserepek és egy feldőlt motor a hollandiai Barendrecht egyik utcáján 2021. október 21-én reggel – Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Utrecht

A térségben az előrejelzések szerint csütörtökön is rossz marad az időjárás, ezért sárga riasztást adtak ki a meteorológusok, ami óvatosságra inti azokat az embereket, akik most a szabadba mennek.

Franciaországban is gondot okozott a szélvihar, de a TGV menetrend szerint jár

Több mit 250 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás csütörtökön Franciaország északi részén az éjszakai viharos időjárás miatt, és fennakadások voltak a vasúti és a közúti közlekedésben is az MTI szerint.

Elsősorban Normandiában voltak fennakadások délelőtt az áramszolgáltatásban az Aurore nevű vihar után. A szolgáltatás helyreállításán nagyjából 3 ezren dolgoztak – írja közleményében az Enedis villamosenergia-közművállalat.

A közösségi médiát ellepték a közutakra és a vasúti sínekre dőlt fákról készült fotók. Az SNCF állami vasúttársaság azt közölte, hogy az ország északi részében a vasútvonalakon „több száz incidens” történt. A sínekre borult fák, leszakadt ágak, a szél által a sínekre sodort sátrak és egyéb tárgyak eltakarításán jelenleg is dolgoznak az SNCF munkatársai. A közlemény szerint a szuperexpresszek (TGV-k) ennek ellenére menetrend szerint közlekednek.

A Párizs körüli Ile-de-France régióban viszont a teljes vasúti hálózaton fennakadások voltak a főváros irányába. Emiatt a Párizsba igyekvők egy jelentős része gépkocsiba ült, s a közutakon több mint ezer kilométernyi útszakaszon dugó alakult ki Párizs körül.

Egy, az Aurore viharban összedőlt ház a franciaországi Plozevet-ben 021. október 21-én – Fotó: Fred TANNEAU / AFP
Egy, az Aurore viharban összedőlt ház a franciaországi Plozevet-ben 021. október 21-én – Fotó: Fred TANNEAU / AFP

Az Aurore szélvihar északi irányból csapott le Franciaországra szerda délután, és az éjszaka folyamán fokozatosan haladt keleti irányba, egyes helyeken óránként több mint 100 kilométeres sebességű széllökésekkel. Az Atlanti-óceán partján, Fécamp városában óránként 175 kilométeres, Párizsban óránként 109 kilométeres sebességű széllökéseket mért a francia meteorológiai intézet az éjszaka folyamán.

A Météo France arra figyelmeztetett, hogy csütörtök délután az ország keleti részében akár óránként 170 kilométeres sebességű széllökésekre is számítani lehet, mégpedig a Vogézekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!