Szanyi Tibor: Ismerem ezt a „Fidesz-bérenc” szöveget, pedig épp az ellenzéket fizeti a Fidesz

2021. október 21. – 21:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Vannak pártok, amelyeknek nincs valós támogatottságuk, de évek óta fenntartanak önálló frakciót – mint a KDNP vagy a Párbeszéd, amelyek valódi választáson évek óta el sem indultak”

– mondta Szanyi Tibor csütörtök este az Egyenes Beszédben. A volt MSZP-s politikus az ISZOMM (Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom) nevű párt elnökeként volt az ATV vendége, párttársa, Székely Sándor országgyűlési képviselő ugyanis kedden parlamenti határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy a közös listáról a parlamentbe kerülő pártokat kényszerítsék egy közös frakcióba.

Szanyi egyszerre próbálta elmagyarázni azt, hogy a határozati javaslat nem a hatpárti ellenzéki együttműködés ellen szól – és azt, hogy a baloldali ellenzéki pártok hogyan „trükköznek évek óta” a mostani frakciószabályokkal. Kiemelte például, hogy még szocialista politikusként nagyon zavarta a Párbeszéd 2018-as frakcióalakítása, amikor az MSZP-s Burány Sándor és a független Mellár Tamás segítségével tudott a zöld-baloldali párt egy ötfős frakciót létrehozni.

Székely Sándor, Szanyi Tibor és Huszti Andrea az ISZOMM szeptemberi sajtórendezvényén – Fotó: Huszti István / Telex
Székely Sándor, Szanyi Tibor és Huszti Andrea az ISZOMM szeptemberi sajtórendezvényén – Fotó: Huszti István / Telex

„Kikönyörgött a Párbeszéd plusz két embert, mintha mi kérnénk ki a szomszédból a gyereket, hogy jelentkezzen már át a lakcímével, hogy fel tudjuk venni a csokot”

– mondta a politikus. Szanyi elmagyarázta, hogy a külön frakció nagyobb jogosítványokkal és „gigantikus pénzzel, gigantikus pénzzel” jár a pártoknak.

„Nem tudom, hogy mennyire tudja a választópolgár, mi jár egy frakciónak: nem annyiszor kap egy frakció egy nagy valagnyi pénzt, ahányan vannak, hanem hogy önmagában megvan-e magában a frakció.”

Amikor a műsorvezető arról kérdezte Szanyit, hogy ISZOMM-os párttársa javaslatával nem a kormánypártot segítenék-e ki, azt válaszolta:

„Ismerem én ezt a »Fidesz-bérenc« szöveget, miközben őket meg épp a Fidesz fizeti – hiszen ők határozzák meg, melyik párt mennyi pénzt kaphat.”

Szerinte egyáltalán nem nehezítené meg a hatpárti ellenzéki együttműködést a javaslat, hiszen ennek semmi köze a választásokhoz, „csak arról szól, frakciót alakíthat-e a parlamentben egy párt, vagy sem”. Az interjú maradék részében pedig Szanyi arról beszélt, hogy a pártok osztódással szaporodnak:

„Azért ilyen csalásokat ne csináljunk, elvégre ez az osztódás csak a pénzről szól. Ők azok, akik a pénzért osztódnak – akkor meg ne beszéljenek már a korrupciómentességről, meg a tisztaságról. A fölösleges frakcióalakítás – hogy bekerülünk, aztán szétspriccelünk, hát azt azért nem kéne.”

Szerinte az ellenzéknek nem is kéne aggódnia, hogy a javaslat miatt plusz erőforrásoktól esnének el, hiszen ha kormányra kerülnek, és „a saját embereiket tehetik mindenhova”, akkor „tele lesz a zsebük”.

Az interjú végén Szanyi Tibor kiemelte, hogy október 23-án a vírushelyzetre való tekintettel senki ne menjen semmilyen tömegrendezvényre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!